Libanon: Syn ’smetiara’ má strach

Po necelom roku v kresle libanonského premiéra nečakane v sobotu odstúpil premiér Saád Harírí. Pre väčšinu nečakané rozhodnutie sa pokúsil pred televíznymi kamerami v saudskoarabskom Rijáde odôvodniť atmosférou z roku 2005, ktorá panovala pred zavraždením jeho otca a vtedajšieho premiéra Rafíka Harírího.

06.11.2017 09:12 , aktualizované: 12:14
Saad Harírí Foto: ,
Dnes už bývalý libanonský premiér Saád Harírí.
debata (4)

Za vinníka označil šiitské hnutie Hizballáh podporované Iránom, ktoré bojuje v Sýrii na strane prezidenta Bašára Asada. Podľa odstupujúceho premiéra hnutie Hizballáh „seje strach a skazu v susedných krajinách“.

„Mám pocit, že sa chystá tajné sprisahanie, ktorého cieľom je moja fyzická likvidácia,“ citujú agentúry z prejavu dlhoročného korunného princa „bejrútskeho smetiara“, ako volali jeho otca Rafíka. Vlastnil totiž aj licenciu na zber odpadu v Bejrúte. Keď to totiž nešlo po dobrom, tak stačilo zastaviť vyvážanie smetí a množiaca sa špina a zápach obmäkčili aj toho najzarytejšieho politického oponenta.

Saudskoarabský kráľ Salmán sa stretol v pondelok so Saadom Harírím. Podľa štátnej televízie sa dvojica stretla tajne. Ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

Libanonský prezident Michel Aun na pondelkovom stretnutí s ministrom spravodlivosti zopakoval, že nepodnikne ďalšie kroky, kým sa Harírí nevráti do Libanonu. Podľa prezidenta je hlavným kritériom pre jeho rozhodnutie bezpečnostná, hospodárska, finančná a politická stabilita Libanonu.

Sunnitský moslim Saadaddín (skrátene* Saád) Harírí, druhorodený syn bývalého premiéra Rafíka Harírího (1992 – 1998 a 2000 – 2004), vždy poškuľoval po politickej kariére. Zasvätenci ešte aj dnes spomínajú, ako otec premiér informoval syna podnikateľa o pohybe vo „veľkej politike“. Žiaľ, lekcie z politiky nestihol uskutočniť dokonca. Saád však neostal stáť na polceste. Tým skôr, že jeho starší brat Bahá nemal záujem o „vysokú“ politiku.

Saád Harírí (47)

  • Narodil sa v saudskoarabskom Rijáde
  • víťaz parlamentných volieb v roku 2005 aj v júni 2009
  • absolvent Georgetownskej univerzity (USA)
  • zakladateľ Hnutia budúcnosť (2005)
  • majetok podľa Forbes: 1,13 miliardy dolárov (2017)
  • od roku 1998 je ženatý s Larou Bašírovou Azamovou, Sýrčankou narodenou v Saudskej Arábii
  • má synov Húsama, Abdukazíza a dcéru Lulvu

Saád získaval ostrohy podnikateľa v Saudskej Arábii. Neľahká cesta začala riadením malého kolektívu a vyvrcholila postom generálneho riaditeľa Saudi Oger – rodinnej firmy a jedného z najväčších stavebných koncernov na Blízkom východe, zamestnávajúceho 35-tisíc ľudí.

„Biznis už dnes nie je to, čo voľakedy, keď nebolo mysliteľné mať v podnikaní partnera. Ľudia sa vždy báli neznámeho. Ak sme chceli obstáť v konkurencii, tak sme to museli zmeniť. A napokon, načo brať na seba celé riziko,“ reagoval Saád na otázku, ako sa mu podarilo nielen rozšíriť podnikateľský profil firmy (o telekomuni­kácie), ale aj preniknúť na africký, európsky i americký kontinent.

V jednom sa Saád nepodal na otca Rafíka, ktorý bol päťkrát premiérom a bol dvakrát ženatý. Z každého manželstva mal potomkov. Verejným tajomstvom bol aj jeho „nadštandardný“ vzťah s vedúcou jeho sekretariátu, ktorú napokon „urobil“ poslankyňou parlamentu. „Saád miluje svojich najbližších. Pevné rodinné väzby sú mu najdrahšie. Tri deti a manželka Lara boli a sú na prvom mieste,“ počuť dodnes nielen oficiálne, ale aj v zákulisí.

„Odstúpenie Saáda Harírího hrozí vznikom novej špirály nestability v Libanone,“ reagoval na najnovší vývoj Sebastian Usher, komentátor BBC pre otázky arabského sveta. Napĺňa sa tak vari predpoveď Saádovho otca Rafíka, ktorý v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu ešte v roku 2001 síce zdôrazňoval potrebu jednoty v Libanone a arabskom svete vôbec, ale nezabudol pritom priznať, že „zatiaľ je to len akýsi pocit jednoty“. A platí to dodnes.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon