Štyria muži vinní z vraždy Kimovho brata sú Severokórejčania

Malajzijská polícia prvýkrát potvrdila, že štyria muži obvinení z podielu na vražde brata vodcu KĽDR Kim Čong-una sú Severokórejčania.

06.11.2017 12:01
Malaysia The North Korean Connection Foto: ,
Na archívnom zábere z 19. februára vidno informácie o jednom zo štyroch Severokórejčanov, ktorí sa mali podieľať na vražde Kim Čong-nama.
debata (19)

Diktátorovho brata Kim Čong-nama zavraždili 13. februára na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur zakázanou bojovou látkou VX. Štvorica Severokórejčanov sa krátko pred atentátom stretla s dvoma ženami, ktoré obeti látku na tvár podľa záberov bezpečnostných kamier nastriekali.

Všetci štyria Severokórejčania bezprostredne po vražde z Malajzie utiekli. Malajzijský vyšetrovateľ pred súdom uviedol, že pri úteku podozrivým pomohol zamestnanec severokórejskej štátnej leteckej spoločnosti Air Koryo.

Zo zosnovania vraždy Kim Čong-nama sú podozrivé severokórejské tajné služby. Pchjongjang však akýkoľvek podiel na vražde odmieta.

Pred malajzijským súdom sa teraz koná proces s dvoma ženami pôvodom z Indonézie a Vietnamu, ktoré podľa malajzijských vyšetrovateľov na Kim Čong-nama na letisku bojovú nervovú látkou zaútočili.

Video z letiska, na ktorom je vidno útok na Kimovho brata (muž v sivom obleku s čiernym batohom).

Mysleli si, že ide o žart

Obe obvinené podľa vyšetrovateľov vypovedali, že ich oklamali a mysleli si, že ide o žart natáčaný skrytou kamerou. Malajzijská polícia je presvedčená, že ženy dobre vedeli, čo robia. Experti už skôr na súde uviedli, že na oblečení podozrivých žien našli stopy látky VX.

Na malajzijskom súde prehrali videozáznam, na ktorom je vidieť, že sa so ženami pred vraždou zišli štyria muži. Tých identifikovali ako 34-ročného Hong Song-haka, 33-ročného Ri Ci-hjona, 57-ročných Ri Če-nama a O Čong-kíla.

Traja z obvinených Severokórejčanov sa necelú hodinu po vražde na hlavnom termináli kualalumpurského letiska stretli s jedným z predstaviteľov severokórejského veľvyslanectva v Malajzii a so zamestnancom severokórejskej štátnej leteckej spoločnosti Air Koryo. Aj táto schôdzka bola zachytená bezpečnostnou kamerou.

Pomáhal im pracovník leteckej spoločnosti

Na videu je vidieť, ako predstaviteľ aerolínií Air Koryo pomáha trojici podozrivých Severokórejčanov pri odbavení pri letiskovej prepážke. Neskôr potom zariaďuje letenku tiež pre štvrtého obvineného, ​​uviedol malajzijský vyšetrovateľ Wan Azirul.

Prvá trojica mierila letecky do indonézskej metropoly Jakarty. Malajzijská polícia predpokladá, že všetci štyria Severokórejčania sú teraz vo svojej vlasti. Interpol na nich vydal zatykač.

Kim Čong-nam bol brat vodcu KĽDR Kim Čong-una. Ich spoločným otcom bol bývalý severokórejský prezident Kim Čong-il, matky mali odlišné. Kim Čong-nam žil niekoľko rokov so svojou rodinou v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa kriticky na adresu severokórejského diktátorského režimu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #vražda #Kim Čong-nam