Trumpov exporadca Page sa vlani stretol s ruským vicepremiérom

Bývalý volebný poradca terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa Carter Page sa v minulom roku počas svojich dvoch ciest do Moskvy dvakrát stretol s ruským vicepremiérom Arkadijom Dvorkovičom, hoci v minulosti stretnutia s vysokými predstaviteľmi ruskej vlády popieral.

07.11.2017 07:15
Carter Page Foto:
Exporadca prezidenta Donalda Trumpa Carter Page.
debata (9)

Vyplýva to zo zverejneného Pageovho svedectva pred výborom Snemovne reprezentantov pre kontrolu tajných služieb.

Page v Kongrese vypovedal minulý týždeň vo štvrtok, jeho výpoveď však zverejnili až v pondelok. Pôvodne tvrdil, že sa počas cesty do Moskvy v júli 2016 so žiadnym popredným ruským predstaviteľom nestretol, neskôr ale informoval o Dvorkovičovom krátkom privítaní. Vicepremiéra potom znova stretol na večeri v decembri 2016.

Zákonodarcom Page takisto povedal, že o svojej júlovej ceste do Ruska informoval vedúcich predstaviteľov Trumpovej prezidentskej kampane, okrem iného aj vtedajšieho senátora a terajšieho ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa a Trumpovu poradkyňu Hope Hicksovú a jej kolegu Coreyho Lewandowského. Spätne potom návštevu Moskvy ohlásil aj ďalším členom kampane.

Page o návšteve Ruska niekoľko mesiacov hovoril ako o súkromnej, zdôrazňoval tiež, že tam nešiel v rámci svojej role v prezidentskej kampani.

Page je jedným z niekoľkých osôb s úzkymi väzbami na Trumpa, ktoré pre ich kontakty na Rusko preverujú výbory Kongresu USA a tiež zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller. Page v minulosti akýkoľvek podiel na možných ruských snahách ovplyvniť voľby opakovane odmietal.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #prezidentské voľby v USA