Berlín pobúrilo detské ihrisko so symbolom islamu

Podľa starostky Neuköllnu vežička s polmesiacom nepredstavuje mešitu, ale orientálny hrad.

07.11.2017 08:44
debata (21)

Nové ihrisko, ktoré bude slúžiť deťom v berlínskej štvrti Neukölln a ktoré bolo postavené na motívy rozprávky Alibaba a štyridsať lúpežníkov, nečakane vyvolalo debatu o náboženských symboloch vo verejnom priestore. Na jednej z preliezačiek sa objavil polmesiac, pre mnohých znak islamu.

Podľa zástupcu berlínskej Kresťanskodemo­kratickej únie (CSU) Burkarda Dreggera sa dá stvárnenie nového ihriska označiť „za originálne, alebo tiež úplne jednoducho za hlúpe“. Domnieva sa, že vežičku s polmesiacom vymyslel nejaký úradník, „ktorý je presvedčený, že takto prispel k porozumeniu medzi národmi“.

Istá Anja M., matka šesťročného dievčatka, denníku Berliner Zeitung povedala, že náboženstvo na detské ihrisko nepatrí. Pripomenula, že neexistujú preliezačky pripomínajúce kostoly alebo synagógy.

Sociálnodemokra­tická starostka Neuköllnu Franziska Giffeyová však uviedla vec na pravú mieru, že vežička s polmesiacom nepredstavuje mešitu, ale orientálny hrad. Ihrisko vzniklo pri škôlke, ktorá sa volá ‚Alibaba a jeho lúpežníci‘, a deti, ktoré do nej chodia, si jeho tému samy vybrali.

Giffeyová pripomenula, že v jej štvrti je tradíciou stavať ihrisko na motívy rôznych rozprávok, existuje už ihrisko, ktoré vzniklo podľa Pipi Dlhej pančuchy.

„Musíme sa pýtať, akým smerom sa uberá naša spoločnosť, keď nedokážeme prijať orientálne rozprávku na ihrisku, bez toho aby sme nezabrdli do debaty o islamizme,“ povzdychla si v denníku Die Welt neuköllnská starostka.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islam #detske ihrisko #Berlín #symbol #polmesiac