Vystrieda čokoládového kráľa na čele Ukrajiny rocker?

Ukrajinskí politológovia si lámu hlavu nad tým, či frontman populárnej rockovej skupiny Okean Elzy má reálnu šancu v zápolení o najvyšší úrad poraziť prezidenta Petra Porošenka, čo naznačil čerstvý prieskum verejnej mienky.

07.11.2017 10:00
debata (20)

Sám spevák Svjatoslav Vakarčuk síce v minulosti do ukrajinskej politiky už niekoľkokrát zasiahol, ale doteraz sa o prezidentských ambíciách nezmienil. Prezidentské voľby sa na Ukrajine majú konať v roku 2019.

„Kyjevskí experti tvrdia, že ukrajinský volič je sklamaný politickou elitou a hľadá nových hrdinov. Preto by prípadná spevákova účasť vo voľbách mohla viesť k nanajvýš nepredvídaným výsledkom,“ uviedla stanica BBC na svojom webe.

Prekvapenie v Kyjeve spôsobil prieskum, podľa ktorého by 6,6 percenta Ukrajincov volilo Vakarčuka, keby voľby boli už teraz. Speváka predstihol Porošenko s podporou 14 percent opýtaných, expremiérka Julija Tymošenková (8,4), exminister obrany Anatolij Hrycenko (7,2) a vodca opozície Jurij Bojko (6,8). Spevák teda síce skončil „až“ piaty, ale od druhej priečky ho delili necelé dva percentuálne body. Podľa údajov inej agentúry, Socis, by Vakarčuk skončil druhý s 9,4 percentami hlasov. Od Porošenko ho delilo len 0,8 percentuál­neho bodu.

Volili by ho najmä mladí

Vakarčuk, ktorý je vzdelaním teoretický fyzik a ekonóm, v súčasnosti hosťuje na Stanfordskej univerzite v USA a vyhýba sa priamej odpovedi na otázky ohľadom plánov na rok 2019. V minulosti už absolvoval v Yale program zameraný na vytvorenie siete nových vodcov sveta (Yale World Fellow 2015), čo len povzbudilo špekulácie o politických ambíciách.

Štyridsaťdvaročnému spevákovi podľa sociológov dôveruje predovšetkým mládež zo západnej Ukrajiny, rozčarovaná terajšími vodcami. „Zaznamenali sme jasnú súvislosť: čím boli respondenti mladší, tým ochotnejšie by volili Vakarčuka,“ povedal jeden z autorov prieskumu Andrij Byčenko. Avšak práve najmladší voliči na voľby chodia najmenej.

„Je jasné, že mu veria nie ako politikovi, ale ako populárnemu spevákovi. Ale s takou mierou emocionálnej podpory je samozrejme zaujímavé pozrieť sa na volebné vyhliadky,“ usudzuje sociológ Oleksij Antypovyč.

„Volebná podpora vodcov nie je vysoká. Veľké množstvo voličov je nerozhodnutých. To je znamenie nedôvery nielen ku konkrétnym vodcom, ale k politikom vôbec. V takejto situácii voliči začínajú hľadať mimo rámca politiky,“ hovorí politológ Vadim Karasev.

Prezident ako ukrajinský Havel?

Podľa jeho kolegu Volodymyra Fesenka by Vakarčukov potenciál mohol osloviť až pätinu voličov, predstavujúcich tú časť spoločnosti, ktorá nechce voliť nikoho z politikov. „Je tu dopyt po tom, aby nový prezident bol neutrálnou postavou, skôr nositeľom hodnôt než vladárom, takým ukrajinským Havlom,“ povedal s tým, že samozrejme neprirovnává Vakarčuka k Václavovi Havlovi.

Rockerovi nie je politika cudzia: pred trinástimi rokmi počas „oranžovej revolúcie“ podporoval neskoršieho prozápadného prezidenta Viktora Juščenka. V radoch jeho zoskupenia bol dokonca zvolený do parlamentu, ale po dvoch schôdzach sa mandátu vzdal.

So žartom rozprával, že normálne sa cítil len v parlamentnom bufete. Napriek tomu sa neskôr pridal k prozápadnými demonštrantom v Kyjeve. Po zmene režimu komentoval dianie čím ďalej kritickejšie, nového vodcu prirovnával ku klaunom, ktorí sa hrajú na demokratov, ale kradnú a klamú.

„Kde sú uväznení zločinci? Kde je skutočná zmena pravidiel hry? Kde sú vôbec zmeny?“ pýtal sa prezidenta Porošenka, ktorý ho vlani vyznamenal štátnym rádom.

Podľa kyjevských médií si prezidentská kancelária nechala na jar urobiť prieskumy ohľadom Porošenkových šancí na opätovné zvolenie a tieto prieskumy prvýkrát upozornili na spevákov potenciál. Podľa expertov, oslovených BBC, by Vakarčukova účasť vo voľbách mohla rozštiepiť opozíciu, čo by zvýšilo Porošenkove vyhliadky.

Hovorkyňa skupiny Okean Elzy odkázala, že frontman je „do budúceho roka“ nedostupný pre rozhovor, fotografovanie či vyjadrenia na ľubovoľnú tému.

Vakarčuk sa dlhodobo vyjadruje k politickej situácii na Ukrajine.
20 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #prezidentské voľby #Ukrajina