Ozbrojenci prepadli televíznu stanicu v Kábule, zabili dvoch ľudí

Vo vnútri televízie sa v čase začiatku útoku nachádzalo viac ako 100 jej zamestnancov. K útoku sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát.

07.11.2017 10:09 , aktualizované: 12:25
kabul, afganistan, vojaci Foto: ,
Afganské bezpečnostné jednotky pred tým, ako zasiahli v budove televíznej stanice Shamshad TV, ktorú prepadla skupina ozbrojencov.
debata (2)

Najmenej dvoch ľudí zabili ozbrojenci, ktorí dnes prenikli do sídla súkromnej televíznej stanice Šamšad v afganskej metropole Kábul.

Podľa hovorcu ministerstva vnútra sa obeťami stali strážnici, jeden muž a jedna žena. Ďalších 21 osôb utrpelo zranenia. Pri útoku a následnom boji s príslušníkmi afganských bezpečnostných zložiek zahynuli tiež obaja ozbrojenci. K prepadnutiu sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

„Útočníci boli dvaja a obaja boli usmrtení,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Nadžíb Daníš, podľa ktorého v prípade jedného z útočníkov išlo o samovražedného atentátnika.

Zamestnanci televízie Šamšad uviedli, že jeden z útočníkov sa odpálil pri vstupe do budovy a druhý začal paľbu na ľudí vnútri. Údajne tiež hádzal granáty. Podľa svedkov mali ozbrojenci na sebe uniformy afganskej polície.

Príslušníci afganských bezpečnostných síl následne objekt obkľúčili a po boji sa im podarilo budovu oslobodiť. Najmenej jeden z útočníkov prišiel o život.

Jeden z reportérov prepadnutej televízie, ktorému sa podarilo ujsť, pre BBC povedal, že „niektorí moji kolegovia zomreli a utrpeli zranenia. Podarilo sa mi ujsť,“ uviedol Hašmat Istankzaj. Vo vnútri televízie sa ráno nachádzalo viac ako 100 jej zamestnancov.

Hovorca kábulskej polície vyhlásil, že obeťou sa stal člen ostrahy televízie. Dodal tiež, že „všetci zamestnanci televízie boli zachránení“.

Ľudia, ktorí z budovy unikli, ale hovoria aj o mŕtvych alebo zranených medzi zamestnancami televíznej stanice. „Niektorí z mojich kolegov boli zabití a zranení. Mne sa podarilo utiecť,“ povedal BBC reportér televízie Hašmat Istánkzai.

Afganistan patrí k najnebezpečnejším krajinám na svete pre novinárov. Minulý rok zahynulo pri samovražednom útoku Talibanu v Kábule sedem zamestnancov súkromnej afganskej televízie Tolo. Združenie afganských novinárov vlani narátalo v krajine celkovo 16 zabitých žurnalistov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #Televízia #Afganista #Kábul