Trump je v Kórei. Potrebné je podľa neho vyriešiť hrozbu zo strany KĽDR

Americký prezident k otázke Severnej Kórey povedal: "Nakoniec nájdeme riešenie. Vždy nájdeme riešenie, musíme ho nájsť."

07.11.2017 10:29
debata (7)

Americký prezident Donald Trump po prílete na 24-hodinovú návštevu Južnej Kórey vyhlásil, že je nutné nájsť riešenie bezpečnostnej hrozby, ktorú predstavujú zbrojné programy KĽDR. Jeho juhokórejský náprotivok Mun Če-in vyjadril nádej, že návšteva šéfa Bieleho domu v krajine bude znamenať obrat v kríze na Kórejskom polostrove.

Pri stretnutí s americkými a juhokórejskými vojenskými veliteľmi na najväčšej americkej armádnej základni v krajine Trump k otázke Severnej Kórey povedal: „Nakoniec nájdeme riešenie. Vždy nájdeme riešenie, musíme ho nájsť.“

Mun očakáva zlom v riešení severokórejskej otázky

Trump sa na americkú základňu Camp Humphreys presunul vrtuľníkom hneď po svojom prílete. Spojené štáty majú od skončenia kórejskej vojny v roku 1953 v krajine 28.500 svojich vojakov.

Neskôr Trump a Mun odišli do prezidentského Modrého domu v metropole Soulu. Mun pred začiatkom rokovaní povedal, že dúfa, že Trumpova návšteva do istej miery zmierni obavy Juhokórejčanov z KĽDR a že bude znamenať „zlom v riešení severokórejskej jadrovej otázky“.

Kritika pre dialóg

Trump vyzdvihol „skvelú spoluprácu“ s juhokórejským prezidentom, hoci medzi Washingtonom a Soulom existujú isté spory, predovšetkým v otázke prístupu ku KĽDR. Americký prezident v minulosti kritizoval Muna za jeho snahy o dialóg s Pchjongjangom.

Trump vo vzťahu ku KĽDR presadzuje tvrdé ekonomické sankcie a tlak na Pchjongjang. V poslednej dobe si severokórejský vodca Kim Čong-un a Trump vymenili sériu urážok, ktoré spolu so severokórejským septembrovým jadrovým testom a množstvom raketových skúšok ďalej zvýšili napätie na Kórejskom polostrove.

Amerického prezidenta po príchode do... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
trump, korea Amerického prezidenta po príchode do juhokórejskej metropoly Soulu vítalo niekoľko stoviek odporcov, ktorí držali transparenty s heslami ako "Nie Trumpovi, nie vojne, áno mieru".

Nie Trumpovi, nie vojne, áno mieru

Amerického prezidenta po príchode do juhokórejskej metropoly Soulu vítalo niekoľko stoviek priaznivcov, ale aj odporcov, ktorí držali transparenty s heslami ako „Nie Trumpovi, nie vojne, áno mieru“.

Konfliktný bod medzi Južnou Kóreou a USA predstavuje tiež americko-juhokórejská dohoda o voľnom obchode. Trump už skôr avizoval, že sa bude usilovať o zmenu či dokonca zrušenie tejto dohody. Americkí činitelia uviedli, že od tej doby, čo dohoda nadobudla platnosť, sa výrazne zvýšil americký obchodný deficit s Južnou Kóreou.

Šéf Bieleho domu, ktorý je teraz na ceste po Ázii, do Južnej Kórey priletel z Japonska. V pláne nemá návštevu demilitarizovanej zóny na hraniciach s KĽDR, o ktorej médiá špekulovali. V stredu Trump odletí do Číny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #Donald Trump