Parlament bosnianskych Srbov zrušil referendum mieriace k nezávislosti

Parlament bosnianskej Republiky srbskej (RS) pozastavil platnosť skoršieho rozhodnutia usporiadať referendum o súdoch a prokuratúre Bosny a Hercegoviny (BaH).

07.11.2017 10:59
Milorad Dodik Foto: ,
Odtrhnutie Republiky srbskej od Bosny je zjavným cieľom snaženia bosnianskosrbského prezidenta Milorada Dodika.
debata (1)

Toto hlasovanie považovali za možný prvý krok k odtrhnutiu RS od Bosny, ktoré je zjavným cieľom snaženia bosnianskosrbského prezidenta Milorada Dodika.

Spomínané referendum malo rozhodnúť o nezávislosti najvyššieho súdu RS od bosnianskej celoštátnej justície. Po dlhej debate hlasovalo podľa serveru Nezavisne novine pre odklad jeho realizácia 46 poslancov, zatiaľ čo proti bolo len 25. Skupština RS má celkom 83 členov.

Republika srbská v Bosne a Hercegovine

Strany sú v otázke referenda nejednotné

Dôvodom odkladu referenda je, že preň neexistuje potrebná široká zhoda medzi politickými stranami. Parlament však konanie referenda úplne nezrušil. Do programu rokovania by sa malo vrátiť, ak bude takýto konsenzus existovať. S cieľom získať názor verejnosti Skupština podporila iniciatívu zorganizovať petičnú akciu s otázkou zhodnú s otázkou referenda.

Poslanci sa tiež zhodli na kritike bosnianskej justície. „Obžaloby a rozsudky takzvanej justície na úrovni BaH sú očividným dôkazom selektívnej spravodlivosti, ktorá vedie k poškodzovaniu autority celej justície, čím sa vytvára ešte väčší nedôvera a stále viac sa vzďaľuje nevyhnutné zmierenie po vojne v BaH,“ citujú Nezavisne novine zo záveru Skupštiny.

O odkladu úvah usporiadať v budúcom roku referendum vedúce k samostatnosti RS hovoril Dodik už v polovici septembra. Zdôvodnil to nedostatočnou podporou medzi bosnianskosrbskými stranami.

Podľa médií však k zmene názoru zrejme prispelo aj to, že srbský prezident Aleksandar Vučić o týždeň skôr pri návšteve Sarajeva uistil, že Srbsko rešpektuje územnú celistvosť Bosny a Hercegoviny a nikdy nezasahovalo a nebude zasahovať do jej vnútorných záležitostí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #Milorad Dodik