V Edinburgu evakuovali škótsky parlament

Jeden z príjemcov podozrivých zásielok Edward Mountain oznámil, že na svojom balíku nič zvláštne nezaznamenal.

07.11.2017 16:09
debata

Časť škótskeho parlamentu v Edinburgu na necelé dve hodiny evakuovali kvôli štyrom podozrivým zásielkam. Informovali o tom britské médiá, podľa ktorých boli balíčky adresované konzervatívnym členom škótskeho zákonodarného zbo­ru.

Podľa doterajších poznatkov bol vyhlásený poplach potom, čo sa zistilo, že najmenej v jednej z týchto zásielok doručených do kancelárií konzervatívnych poslancov sa nachádza biely prášok. List bol otvorený pol hodiny pred poludním miestneho času (12:30 SEČ), napísala na svojom webe spravodajská stanica BBC. Budovu opäť sprístupnili okolo 14:15 SEČ.

Hovorca parlamentu informácie o podozrivých zásielkach a uzavretí jednej parlamentnej budovy potvrdil. Zvyšné objekty zákonodarného zboru ale zostali otvorené a v normálnom režime. „Polícia a ďalšie záchranné služby sú na mieste a situáciu rieši,“ povedal ešte pred ukončením poplachu.

Jeden z príjemcov zásielok Edward Mountain oznámil, že na svojom balíku nič zvláštne nezaznamenal. Neskôr bol ale informovaný, že zásielka jeho kolegu Jamieho Halcra-Johnstona obsahovala biely prášok, keď ju otvoril pracovník jeho štábu.

Všetky osoby, ktoré mohli s balíkmi prísť do styku, teraz prechádzajú lekárskou kontrolou. Podobný incident škótsky parlament zažil už tento rok v apríli.

Obavy z poštových zásielok s bielym práškom obsahujúcim jedovaté látky súvisia predovšetkým s prípadom z roku 2001. Vtedy vedec Bruce Ivins krátko po teroristických útokoch na New York a Washington, ktoré podľa USA spáchala teroristická sieť al-Kájda, rozoslal poštové zásielky s antraxom (smrtiace baktérie sneti slezinovej). O život prišlo päť ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Škótsko #evakuácia #podozrivý balíček #podozrivé zásielky