Zelení signalizujú ochotu ustúpiť, nemecké koaličné rokovania sa môžu pohnúť vpred

Slobodní demokrati opakovane vyhlasovali, že nemajú nič proti tomu, aby sa konali nové voľby. Zelení sú naopak ochotní zo svojich požiadaviek ustúpiť.

07.11.2017 18:39
debata (3)

Nemeckí Zelení začínajú signalizovať, že sú ochotní ustúpiť zo svojich požiadaviek, ktorými doteraz podmieňovali svoj prípadný vstup do budúcej vládnej koalície. Ide o prvý výraznejší ústupok jednej zo strán, pričom zvyšné dve strany rokujúce o budúcej koalícii doteraz neoblomne zotrvávali na svojich pozíciách.

Kresťanskodemo­kratická únia Nemecka/Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CDU/CSU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, jednoznačný víťaz parlamentných volieb, ktoré sa konali 24. septembra, chce zobrať do koalície Zelených a Slobodnú demokratickú stranu (FDP), rokovania sa však doteraz zadrhávali.

FDP dokonca opakovane vyhlásila, že nemá nič proti tomu, aby sa konali nové voľby. Tie by však podľa prieskumov priniesli plus-mínus rovnaké výsledky, ako riadne voľby z 24. septembra. Ochotu dohodnúť sa naopak v utorok signalizovali v dvoch separátnych rozhovoroch obaja spolupredsedovia Zelených.

Cem Ozdemir v rozhovore pre denník Stuttgarter Zeitung naznačil, že strana by mohla ustúpiť zo svojej požiadavky, aby bolo od roku 2030 zakázané registrovať nové autá s benzínovým a naftovým pohonom a aby boli do rovnakého roku zatvorené všetky uhoľné elektrárne v krajine. „Je mi jasné, že sami nebudeme schopní presadiť rok 2030 ako deadline,“ povedal.

V podobnom duchu sa pre denník Rheinische Post vyjadrila aj druhá predsedníčka strany Simone Peter, ktorá povedala, že nezáleží až tak na tom, „či to bude v roku 2030 alebo 2032“, podstatné je to, aby sa tento cieľ dosiahol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová