Trump vyslal ďalšie varovanie KĽDR a zamieril do Číny

Americký prezident Donald Trump počas stredajšieho prejavu v juhokórejskom parlamente varoval Severnú Kóreu, aby nepokúšala a nepodceňovala Spojené štáty. USA budú proti jadrovej hrozbe KĽDR obhajovať seba i spojencov, odkázal Trump na záver svojho pobytu v Južnej Kórei.

08.11.2017 07:38 , aktualizované: 10:15
trump Foto: ,
Šéf Bieleho domu Donald Trump.
debata (11)

Neohlásenú návštevu demilitarizovanej zóny, kam chcel zavítať pred odletom do Číny, mu prekazilo nepriaznivé počasie.

„Nedovolíme, aby boli americké mestá ohrozené zničením. Nenecháme sa zastrašiť,“ povedal podľa agentúry Reuters šéf Bieleho domu v prejave pred juhokórejskými poslancami. Pchjongjangu odkázal, že svet nebude ďalej tolerovať vyhrážky „skazeného režimu“, ktorý hrozí jadrovými zbraňami.

Trump zvolil ostré slová deň potom, čo zmiernil svoju rétoriku a KĽDR okrem varovania pred možnosťou použitia vojenskej sily vyzval, aby jej vedenie zasadlo k rokovaciemu stolu a uzavrelo dohodu, ktorá by jadrovú krízu na Kórejskom polostrove ukončila.

Ešte pred prejavom v parlamente chcel Trump neočakávane zavítať do demilitarizovanej zóny na hraniciach s KĽDR, čo predtým Washington do oficiálneho plánu nezahrnul. Návšteva, ktorú by zrejme veľmi kriticky vnímalo severokórejské vedenie, sa však nakoniec neuskutočnila, pretože hustá hmla nedovolila prezidentovmu lietadlu v mieste pristáť.

Trump prejavom ukončil svoju 24-hodinovú návštevu Kórey a zamieril do Pekingu, kde sa stretne s prezidentom Si Ťin-pchingom. Už počas návštevy Kórey vyzdvihol úlohu Číny v riešení situácie okolo KĽDR a podľa amerických diplomatov chce Peking presviedčať k ešte aktívnejšiemu prístupu.

Trump priletel do Číny, bude jednať o KĽDR a o obchode

Americký prezident Donald Trump v stredu zahájil dvojdňovú návštevu Číny, kde bude predmetom jeho rozhovorov predovšetkým severokórejská hrozba a obchodné vzťahy medzi oboma krajinami. Šéf Bieleho domu sa bude snažiť presvedčiť Peking, aby vyvíjal väčší tlak na KĽDR a prinútil ju tak ukončiť jej raketové a jadrové zbrojné programy. S čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom bude Trump rokovať aj o tom, ako dosiahnuť vyváženejší obchod medzi Spojenými štátmi a Čínou, uviedol v stredu v Pekingu americký minister obchodu Wilbur Ross.

Trump do Číny priletel z Južnej Kórey, kde v stredu vyzval „všetky zodpovedné krajiny“, aby pri tlaku na KĽDR spojili svoje sily. Menovite sa pritom obrátil na Čínu a Rusko so žiadosťou, aby ukončili všetky obchodné vzťahy so severokórejským diktátorským režimom. „Nemôžete ich podporovať, nemôžete im dodávať, nemôžete ich akceptovať,“ zdôraznil.

Čína je hlavným obchodným partnerom KĽDR, na jej zahraničnom obchode sa podieľa z približne 90 percent. Čínske ministerstvo zahraničia v stredu zopakovalo, že Peking plne dodržiava rezolúcie BR OSN týkajúce sa KĽDR. Čínska diplomacia tiež sľúbila, že preskúma, či neexistujú ešte nejaké aktivity, ktoré by sankcie Bezpečnostnej rady uvalené na KĽDR porušovali.

Trump vyslal mnohoznačné signály

Peking naďalej trvá na tom, že je potrebné riešiť krízu na Kórejskom polostrove pomocou dialógu, uviedla ďalej hovorkyňa ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing na stredajšej tlačovej konferencii.

Trump síce v utorok v Južnej Kórei ocenil „veľmi prospešnú“ úlohu Číny v severokórejskej otázke, o deň skôr pri návšteve Japonska ale podotkol, že je potrebné, aby Čína hrala väčšiu úlohu v snahe prinútiť KĽDR, aby sa vzdala svojich zbrojných programov.

Podľa analytikov bude Trump presviedčať čínskeho prezidenta predovšetkým, aby Peking obmedzil vývoz ropy do KĽDR a dovoz severokórejského uhlie. Čína by mala tiež obmedziť severokórejské finančné transakcie vedené cez čínskej banky a ďalej nezamestnávať severokórejských robotníkov.

Podľa ministra obchodu Wilbura Rossa bude Trump s čínskymi predstaviteľmi rokovať tiež o tom, ako znížiť deficit USA v obchodovaní s Čínou. Americký prezident v predvolebnej kampani sľuboval, že zasiahne proti obchodným praktikám Číny, ktoré USA aj iné západné krajiny považujú za nekalé. Po januárovom nástupe do funkcie však ostrú rétoriku zmiernil.

Hlavné Trumpove rokovania sú naplánované na štvrtok; v stredu má americký prezident na programe neformálne stretnutie s prezidentom Si Ťin-pchingom a návštevu pekinského Zakázaného mesta.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #Donald Trump #jadrová vojna