Červenú storočnicu oficiálne slávilo len Bielorusko

Zo všetkých pätnástich bývalých sovietskych republík výročie boľševickej revolúcie 1917 zostalo v kalendári vyznačené červenou už iba v jedinej.

08.11.2017 09:00
debata (2)

Storočnicu „Veľkého októbra“ si Bielorusko uctilo ako štátny sviatok.

Na moskovskom Červenom námestí sa síce konala tradičná vojenská prehliadka, tá však vzdávala hold nie Leninovi a jeho prevratu, ale obrancom sovietskej metropoly, ktorí 7. novembra 1941 zo slávnostného defilé odchádzali priamo na front, ťahajúci sa iba niekoľko desiatok kilometrov od Kremľa.

Nie náhodou sa autoritárska vláda v Bielorusku vytvárala na základoch sovietskeho dedičstva a dokonca aj integráciu s Ruskom Lukašenko viedol pod ideou oživenia Sovietskeho zväzu.
politológ Valerij Karbalevič

V Rusku sa Veľká októbrová socialistická revolúcia pod svojím starým názvom od roku 1996 neoslavuje, a pred dvanástimi rokmi 7. november definitívne prestal byť aj dňom pracovného pokoja. Ľavičiarom síce ruské úrady ani v utorok nebránili pochodovať pod červenými vlajkami, oficiálne oslavy sa však nekonali.

Naproti tomu Bielorusko v utorok znova potvrdilo svoju povesť jedného z posledných skanzenov Sovietskeho zväzu. Dodnes tam nerušene stojí vyše 400 pamätníkov Lenina, a celková dĺžka ulíc pomenovaných po vodcovi proletárskej revolúcie v desiatkach miest krajiny stále prevyšuje 440 kilometrov.

Minsk, 7. november 2017: Selfi e s Leninom. Foto: Reuters, VASILY FEDOSENKO
minsk, lenin, selfie Minsk, 7. november 2017: Selfi e s Leninom.

Bieloruská štátna televízia v deň jubilea odvysielala príhovor prezidenta Alexandra Lukašenka, v ktorom zablahoželal spoluobčanom slovami, aké by mohli zaznieť aj v časoch Stalina či Brežneva: „Október 1917 bol na politickej mape poznamenaný zrodom krajiny s fundamentálne novým spôsobom života a vyhlásením práva národov na sebaurčenie. Socioekonomické princípy vytvorené počas sovietskeho obdobia boli základom pre rozvoj priemyselných, vedeckých, poľnohospodárskych a sociálnych možností moderného bieloruského štátu. Dnes žijeme v suverénnej nezávislej krajine. Budeme stavať silný a stabilný štát s našou mysľou, talentom a úsilím, kde hlavnou hodnotou je človek – pravý vlastenec a pán svojej rodnej krajiny.“

Oslavy storočnice v hlavnom meste Minsk.

Prečo sa Bielorusko dodnes nezrieklo starého komunistického sviatku? Podľa miestneho politológa Valerija Karbaleviča ešte v roku 1994, „keď sa v Bielorusku konali prvé voľby prezidenta, kandidát Lukašenko sľúbil vrátiť všetko späť, do čias Sovietskeho zväzu, a ľudia ho podporili.“

Lukašenko sľub splnil a 7. november 1996 sa už oslavoval ako štátny sviatok. Zmenil vlajku i štátny znak. Vypustil síce kosák a kladivo, ale inak vrátil starú sovietsku symboliku. V Bielorusku má štátna bezpečnosť dodnes skratku KGB, zastupiteľské orgány sa volajú soviety a pionieri zostávajú štátom podporovanou detskou organizáciou.

„Nie náhodou sa autoritárska vláda v Bielorusku vytvárala na základoch sovietskeho dedičstva a dokonca aj integráciu s Ruskom Lukašenko viedol pod ideou oživenia Sovietskeho zväzu,“ dodal pre Deutsche Welle expert Karbalevič.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #oslavy #bielorusko #Sovietsky zväz #Októbrová revolúcia