Ukrajinské 'komunálky' ako rozcvička pred politickou vojnou?

Výsledky komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnili na Ukrajine koncom októbra, potvrdili, že v roku 2019, keď sa očakávajú riadne prezidentské a parlamentné voľby, by horúcimi kandidátmi v druhom kole hlasovania mohli byť terajší prezident a líder Bloku Petra Porošenka a Julia Tymošenková, šéfka najväčšej opozičnej strany Baťkivščina (Vlasť).

08.11.2017 10:00
debata (7)

„Hlasovanie bolo dobrou školou pre politické strany, ako aj rôznych kandidátov odhodlaných bojovať o hlavnú cenu – vládnutie v krajine,“ pripomína ukrajinský portál Proua. Mnohí, nielen politici, by však chceli predčasné voľby, proti ktorým je aj Porošenko. Podľa neho nie je na to vraj tá „správna atmosféra“.

Samozrejme, že Vakarčukovi neveria ako politikovi, ale ako spevákovi. Ibaže s takouto mierou emocionálnej podpory je zaujímavé pozrieť sa na volebné vyhliadky.
sociológ Oleksij Antypovyč

Skutočným dôvodom by však mohli byť obavy väčšiny jednotlivcov a politických subjektov z možnej povolebnej straty politického vplyvu. Ukrajinskí voliči, ktorí denne čelia každodenným problémom vyvolaným spoločensko-politickou krízou, však zatiaľ mlčia.

„Ukrajinci mali po tzv. zázračných reformách aktívne prejaviť svoj občiansky postoj napríklad v súvislosti s pokusmi rozdeliť krajinu či občianskou vojnou,“ pripomenul kyjevský politológ Michail Pogrebinskij. Podľa neho Ukrajinci sú vraj presvedčení, že sa situácia zmení. „Sú trpezliví a budú aj naďalej trpieť,“ sumarizoval politológ citovaný serverom Politekspert.

zväčšiť Favoritmi pred riadnymi prezidentskými a... Foto: COMMENTS.UA
Tymošenková, porošenko Favoritmi pred riadnymi prezidentskými a parlamentnými voľbami v roku 2019 sú prezident Petro Porošenko, líder rovnomenného bloku, a Julia Tymošenková, ktorá šéfuje opozičnej strane Baťkivščina (Vlasť).

Niektorí aktéri na politickej scéne sa zatiaľ nevzdávajú pokusov „rozhýbať“ Ukrajincov. Ponúkajú im napríklad špekulácie okolo speváka Svjatoslava Vakarčuka (42) z populárnej rockovej skupiny Okean Elzy. Vraj práve on môže vymeniť v prezidentskom kresle Porošenka. V tejto súvislosti BBC pripomína, že už viackrát sa politicky angažoval, ale zatiaľ vždy neúspešne. Tentoraz však rozruch spôsobil prieskum, podľa ktorého by 6,6 percenta volilo Vakarčuka.

Predstihli ho iba Porošenko (14 percent), Julia Tymošenková (8,4), exminister obrany Anatolij Hrycenko (7,2) a opozičný vodca Jurij Bojko (6,8). Spevák síce skončil piaty, ale od zisku druhej Tymošenkovej ho delili necelé dva percentuálne body. Agentúra Socis dokonca tvrdí, že Vakarčuk skončil druhý s 9,4 percenta hlasov. Od Porošenka ho teda delilo iba 0,8 percentuál­neho bodu.

Ukrajinský spevák Svjatoslav Vakarčuk. Foto: Reuters, Sergey Illin
Vakarčuk Ukrajinský spevák Svjatoslav Vakarčuk.

Ako pripomína BBC, Vakarčuk je vzdelaním teoretický fyzik a ekonóm. V súčasnosti hosťuje na Stanfordovej univerzite v USA. Aj keď sa vyhýba odpovedi na otázku, či bude v roku 2019 kandidovať na prezidentský post, je o ňom známe, že v roku 2015 absolvoval v Yale program zameraný na „vytvorenie siete nových vodcov sveta (Yale World Fellow 2015). Spevák má dôveru predovšetkým mladých ľudí na západnej Ukrajine, ktorí sú "rozčarovaní súčasnou mocou“. Ibaže práve mládež najviac ignoruje právo hlasovať.

„Samozrejme, že Vakarčukovi neveria ako politikovi, ale ako spevákovi. Ibaže s takouto mierou emocionálnej podpory je zaujímavé pozrieť sa na volebné vyhliadky,“ usudzuje napríklad ukrajinský sociológ Oleksij Antypovyč. Jeho kolega Vadim Karasov v tejto súvislosti pripomína: „Volebná podpora vodcov nie je vysoká, a tak veľa voličov je nerozhodnutých. Je to prejav nedôvery k politikom a k politike vôbec. A tak Ukrajinci začínajú hľadať osobnosti mimo politického rámca.“

Tým skôr, že Vakarčuka preslávili napríklad otázky, ktoré položil prezidentovi Porošenkov počas vlaňajšieho vyznamenávania. „Kde sú uväznení zločinci? Kde je skutočná zmena pravidiel hry? Kde vôbec sú nejaké zmeny?“ vmietol do tváre prezidentovi spevák, ktorý otvorene tvrdí, že „noví lídri sú klauni hrajúci sa na demokratov, ale kradnú a klamú“.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Júlia Tymošenková #Ukrajina #Petro Porošenko #Blok Petra Porošenka