Trump je aj rok po zvolení ešte stále prezident

Výhra, ktorú nečakal ani on sám. Pred rokom republikán Donald Trump zvíťazil v amerických prezidentských voľbách nad demokratkou Hillary Clintonovou.

08.11.2017 11:00
debata (20)

Veľký šok umocňoval fakt, že v drvivej väčšine prieskumov bývalá prvá dáma viedla. Voliči a najmä americký volebný systém však rozdali karty inak. Hoci Trump prehral na celkový počet odovzdaných hlasov, zvíťazil vo viacerých dôležitých štátoch, a tým získal vyšší počet voliteľov ako Clintonová.

Je príznačné pre celebritného miliardára, že pred hlasovaním hovoril, že voľby budú zmanipulované, a jasne nepovedal, či bude akceptovať výsledok. Po víťazstve však predsa prišiel asi najlepší moment krátkej Trumpovej politickej kariéry.

Najväčšia vec, ktorú Trump dokázal, je, že je stále v úrade. Úspech je už to, že Trumpovo vládnutie aspoň niekedy vyzerá normálne.
Timothy Lynch, odborník na americkú politiku

"Je čas, aby Amerika zahojila deliace rany. Musíme sa zjednotiť. Všetkým republikánom a demokratom a nezávislým po celej krajine hovorím, že nastal čas, aby sme sa ako ľudia spojili. Je čas. Sľubujem všetkým občanom nášho štátu, že budem prezidentom pre každého Američana, je to pre mňa dôležité,“ vyhlásil po víťazných voľbách 8. novembra 2016 Trump. Dokonca poďakoval Clintonovej, ktorú počas kampane nazýval nečestná Hillary a odporná ženská.

Snaha zjednotiť USA po vypätých prezidentských voľbách republikánovi dlho nevydržala. Trump rýchlo prešiel najmä na obľúbenom Twiteri k urážkam a ku klamstvám. V inauguračný deň 20. januára 2017 sa jeho ľudia pohádali s novinármi o tom, či mu do Washingtonu prišlo viac ľudí ako Barackovi Obamovi. Neprišlo. Trump klame, aj keď hovorí, že Clintonová vyhrala na počet odovzdaných hlasov len preto, že milióny ich boli sfalšované. A že ho Obama odpočúval. Vo výpočte republikánových výmyslov a prešľapov by sa dalo pokračovať takmer donekonečna.

Demonštranti v centre Soulu tancujú na... Foto: Reuters, KIM KYUNG-HOON
trump, soul, korea, demonstranti Demonštranti v centre Soulu tancujú na transparente s portrétom amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vystúpil z transpacifickej dohody o voľnom obchode aj z celosvetovej dohody o boji s klimatickými zmenami. Zmiernil síce rétoriku k spojencom v NATO, ale je zjavné, že jeho vzťah k tejto organizácii je v prvom rade založený na obchodnom uvažovaní. Partneri majú navýšiť obranné rozpočty a bojovať proti terorizmu. Potom sa bude o nich Amerika zaujímať. To je Trumpova predstava. Je však potrebné dodať, že USA ani za Trumpa neurobili žiadne zásadné kroky, ktoré by oslabili aliančné spojenectvo.

Celé republikánovo vládnutie je poznačené podozreniami o kontaktoch jeho prezidentskej kampane na Rusko. Trump to odmieta a dokonca najnovšie tvrdí, že to boli demokrati, ktorí spolupracovali s Moskvou. Podľa viacerých amerických tajných služieb sa Kremeľ snažil ovplyvniť prezidentské voľby v prospech republikána.

V kauze už padli minulý týždeň prvé obvinenia, ktoré naznačujú, že trumpovci sa naozaj snažili o hľadane kontaktov na Rusko. Či išlo o horlivosť a hlúposť jednotlivých členov republikánovho tábora, alebo o premyslenejšiu taktiku, by malo byť jasné na záver práce tímu špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera.

Priemer posledných prieskumov verejnej mienky na stránke RealClaerPolitics ukazuje, že len 38,8 percenta Američanov si momentálne myslí, že republikán v Bielom dome robí dobrú prácu. Až 56,4 percenta tvrdí opak.

"Politické rozdelenie krajiny sťažuje hodnotenie Trumpových úspechov a prehier. Jeho popularita je nižšia ako v prípade všetkých ostatných prezidentov počas prvého roku ich vládnutia. Ale väčšina jeho stúpencov ho naďalej podporuje. Najmä preto, že podpísal viacero prezidentských nariadení, ktoré sa týkajú vecí, ktoré sľuboval. Rétoricky sa Trump drží svojej agendy a pokračuje v stretnutiach s voličmi v štýle kampane, aby ukázal, že mu na nich záleží,“ reagovala pre Pravdu Diana Carlinová, odborníčka na politickú komunikáciu z univerzity v St. Louis.

Škodí svetovej ekonomike

Väčšina medzinárodných ekonomických expertov sa rok po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA domnieva, že šéf Bieleho domu negatívne vplýva na svetovú ekonomiku. Takýto názor má 73,9 percenta expertov oslovených v prieskume mníchovského inštitútu Ifo.

V prieskume sa zúčastnilo 929 expertov zo 120 krajín. Zároveň si 57,6 percenta medzinárodných expertov myslí, že Trumpova vláda negatívne vplýva aj na ekonomiku USA.

"Najväčšia vec, ktorú Trump dokázal, je, že je stále v úrade. Jeho kampaň vyšetrujú, on mení ľudí v Bielom dome, ale zostáva prezident. Úspech je už to, že Trumpovo vládnutie aspoň niekedy vyzerá normálne. Momentálne je na ceste po Ázii, čo mu umožňuje vyzerať prezidentsky, hoci tak neznie,“ uviedol pre Pravdu Timothy Lynch, odborník na americkú politiku z Melbournskej univerzity.

Odborník však pripomína, že Trump napriek nízkej popularite, nekompetentnosti a výlevom na Twitteri zostáva fenomén. "Jeho voliči ho stále milujú. Je najdôležitejším politickým hráčom v USA. Nikto sa mu ani len nepriblížil. Ak bolo jeho ambíciou podkopať existujúci systém, tak je v tom úspešný. A jeho protivníci nepredstavili žiadnu životaschopnú stratégiu, ktorá by mu v tom zabránila,“ pripomenul Lynch.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #Donald Trump #americký prezident