Britská ministerka tajne rokovala s Izraelom, asi ju prepustia

Veľmi neistá je podľa agentúry Reuters politická budúcnosť britskej ministerky pre medzinárodný rozvoj Priti Patelovej, ktorá za chrbtom premiérky Theresy Mayovej rokovala s izraelskými politiky, vrátane predsedu vlády Benjamina Netanjahua.

08.11.2017 10:02
Priti Patelová Foto: ,
Britská ministerka pre medzinárodný rozvoj Priti Patelová, pod ktorou sa zrejme trasie vládna stolička.
debata (9)

Naznačovala pri tom, že britské ministerstvo zahraničia o jej súkromnej ​​prázdninovej iniciatíve vie. Patelová sa síce Mayovej v pondelok ospravedlnila,vstre­du ale britský denník The Sun informoval o ďalších utajovaných stretnutiach.

Reuters pripomína, že o tom, ako ministri vedú v zahraničí oficiálne rokovania, je ustálenou praxou informovať ministerstvo zahraničia.

Server Sky News v stredu informoval, že Patelová sa narýchlo vracia zo služobnej cesty do Afriky, kam odletela v utorok a bola za to kritizovaná. Mnoho britských politických spravodajcov v stredu na internete píše, že Patelová opustí vládu na príkaz Mayovej možno už dnes.

Úrad premiérky predtým uviedol, že Patelová sa takisto premiérke nezmienila o svojich návrhoch podporiť izraelskú armádu britskými peniazmi určenými na zahraničnú pomoc. O tejto možnosti diskutovala s politiky po svojom návrate z Blízkeho východu.

Kauza by podľa Reuters mohla ešte viac oslabiť menšinovú vládu premiérky Mayovej, ktorá v čase, keď rokuje o odchode krajiny z Európskej únie, zápasí s ďalšími problémami, okrem iného škandálom okolo sexuálneho obťažovania.

The Sun v stredu napísal, že Patelová sa v septembri v zahraničí stretla aj s ďalšími izraelskými politikmi, ministrom verejnej bezpečnosti Giladom Erdanom a vysokým činiteľom ministerstva zahraničia Juvalom Rotemom. Mayovej podľa denníka o týchto schôdzkach nepovedala, hoci ju uisťovala, že žiadne ďalšie neboli.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Veľká Británia #Benjamin Natanjahu #Theresa Mayová #Priti Patelová