Kvôli obvineniu z obťažovania má v Izraeli problémy magnát Gilady

Sedemdesiatštyriročný mediálny magnát odstupuje dočasne, kým nedokáže svoju nevinu.

08.11.2017 11:08
debata

Škandál okolo sexuálneho obťažovania dorazil aj do Izraela. Podľa správ z Jeruzalema odstúpil z vedenia mediálnej spoločnosti Kešet jej šéf Alex Gilady, ktorého obvinili dve ženy z neslušných návrhov.

Sedemdesiatšty­riročný Gilady povedal, že odstupuje dočasne, kým nedokáže svoju nevinu.

Minulý týždeň ho obvinila novinárka z televízie Channel 10 Ošrat Kotlerová, že jej pred 25 rokmi pri pohovore, v ktorom sa uchádzala o prácu, urobil nepatričný návrh. Po nej potom redaktorka denníka Haarec Neri Livnehová povedala, že sa pred ňou Gilady pri obchodnom stretnutí v roku 1999 odhalil.

zväčšiť Šéf izraelskej mediálnej spoločnosti Kešet Alex... Foto: SITA/AP, Koji Sasahara
gilady Šéf izraelskej mediálnej spoločnosti Kešet Alex Gilady.

Hollywood ako príklad

Gilady je zakladateľom Kešetu a izraelským zástupcom v Medzinárodnom olympijskom výbore. Tvrdí, že si na situáciu popisovanú Kotlerovou nepamätá. Priznal však, že to, čo povedala Livnehová, „je v zásade pravda“.

Kotlerová povedala, že jej Gilady pri vstupnom pohovore navrhol, aby sa s ním navečerala a aby spolu strávili večer. Na jej odpoveď, že je vydatá, povedal: „Vari neviete, ako sa ľudia v Hollywoode dostávajú hore?“

Livnehová povedala, že o svojej prípadnej práci rokovala s Giladym v roku 1999 pri večeri a že po nej ju šéf Kešetu pozval domov. Tam si vraj pred ňou odhalil genitálie.

Jednu si pamätá, druhú nie

Gilady povedal, že na to, čo hovorí Kotlerová, si nepamätá. Podľa jej tvrdenia malo ísť pri pohovore o zamestnanie v rannej diskusnej relácii, ale podľa Giladyho v tej dobe Kešet takú reláciu neponúkal. K prípadu s Livnehovou povedal, že jej podanie je v zásade pravdivé, ale podľa neho išlo vtedy o správanie dvoch plnoletých ľudí. „To, čo robia dospelí ľudia vo svojich domoch a v rámci osobných vzťahov, je ich súkromná vec,“ povedal.

Na celom svete sa teraz otvárajú prípady obťažovania v súvislosti s „megaprípadom“ amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina. Je obvinený, že v minulosti sexuálne obťažoval zhruba päť desiatok žien, medzi ktorými údajne boli aj herečky Gwyneth Paltrow alebo Angelina Jolie. Niektoré ženy údajne znásilnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #sexuálne obťažovanie #sexuálny škandál #Alex Gilady