OBSE vyzvala strany sporu na Ukrajine na stiahnutie ťažkých zbraní

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) znovu vyzvala obe strany ukrajinského konfliktu na stiahnutie tankov a ďalších ťažkých zbraní z demarkačnej línie na východe krajiny.

08.11.2017 16:31
debata (14)

Povedal to zástupca šéfa medzinárodnej pozorovateľskej misie OBSE Alexander Hug. Organizácia zároveň upozornila, že v oblasti znovu silnejú boje.

Nestabilné prímerie medzi separatistami a ukrajinskou armádou sa vo východoukrajinskom Donbase porušuje pravidelne. Podľa Huga sa však situácia v posledných dňoch opäť zhoršila, minulý víkend počas ostreľovania prišlo o život deväťročné dieťa a ďalších päť ľudí utrpelo zranenia.

Pozorovatelia v súčasnosti zaznamenávajú v priemere 220 incidentov týždenne, po vyhlásení prímeria ku koncu leta ich pritom bolo priemerne len 40 týždenne. OBSE preto vyzvala obe strany na dodržiavanie podmienok mierových zmlúv a stiahnutie ťažkých zbraní.

Od prepuknutia bojov na východe Ukrajiny zomrelo doposiaľ viac ako 10 000 ľudí. Podľa Kyjeva poskytuje proruským separatistom ťažké zbrane a ďalšie vojenské vybavenie Moskva. Kremeľ to však vytrvalo popiera. Tento rok si boje vyžiadali zatiaľ 75 životov, ďalších 346 ľudí utrpelo zranenia.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #Donbas