USA sprísnili obchodné a turistické sankcie proti Kube

Američania mieriaci na Kubu musia od stredy opäť využívať služby amerických cestovných agentúr a rovnako sa musia vyvarovať hotelov, obchodov či kontaktov s ďalšími kubánskymi spoločnosťami, ktoré Spojené štáty zaradili na sankčný zoznam.

08.11.2017 18:19
debata (13)

Cieľom opatrenia je podľa amerického ministerstva financií, ktoré sankcie spravuje, zabrániť tomu, aby zo vzájomného obchodu a turistiky profitovali ozbrojené a spravodajské zložky kubánskeho komunistického režimu.

Americký prezident Donald Trump chystané sprísnenie sankčného režimu s Kubou ohlásil už v júni, doteraz trvala príprava tohto opatrenia. Prísnejšie pravidlá vracajú do času pred rokom 2015, keď sa vtedajší americký prezident Barack Obama dohodol s kubánskym náprotivkom Raúlom Castrom na obnovení vzájomných diplomatických vzťahov.

Historický moment: Prezidenti Raúl Castro a Barack Obama sa stretli v roku 2016 po tom, ako sa dohodli na obnovení vzájomných diplomatických vzťahov Kuby a USA.

Ministerstvo financií zverejnilo rozšírený zoznam kubánskych subjektov, s ktorými Američania nesmú priamo obchodovať. Ide o desiatky hotelov, obchodov a ďalších podnikov, ktoré sú podľa Washingtonu spojené s kubánskou armádou.

USA chcú tiež znemožniť, aby sa americký export na Kubu dostal k zakázaným subjektom. Americkým turistom sa pri cestách na karibský ostrov ukladá povinnosť využívať služby spoločností so sídlom v USA. Americký zástupca organizácie im potom bude musieť robiť doprovod.

Zakázali aj päťhviezdičkový hotel

Príkladom novo zakázaného hotela je havanské luxusné ubytovacie zariadenie Manzana Kempinski, ktoré prevádzkujú spoločne hotelový reťazec Kempinski sídliaci vo Švajčiarsku a spoločnosť Gaviota, ktorá spadá pod kubánsku armádu. Hotel je v prevádzke od tohto roku a je jediným, ktorý na Kube spĺňa medzinárodné štandardy piatich hviezdičiek.

Trump v júni pri ohlasovaní zmeny politiky otvorenosti voči Kube, v rámci ktorej sprísnil pravidlá týkajúce sa cestovania Američanov na Kubu či zasielanie finančných prostriedkov na ostrov, súčasne sľúbil, že nezruší niektoré diplomatické a obchodné väzby a nezastaví činnosť amerického veľvyslanectva v Havane.

Komerčné lety medzi USA a Kubou budú pokračovať a Američania si ďalej môžu voziť domov kubánske tovary.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #Kuba