Babiš na CNN: Nie som populista

Predseda hnutia ANO Andrej Babiš, ktorého prezident Miloš Zeman poveril rokovaním o zostavení vlády, v rozhovore s americkou spravodajskou stanicou CNN odmietol, že je populista. Prihlásil sa tiež k hodnotám Európskej únie, ktorá ale podľa neho musí zo všetkého najskôr vyriešiť pálčivé otázky terorizmu a nelegálnej migrácie.

08.11.2017 22:34
babiš Foto:
V rozhovore Babiš ľutoval odchod Británie z Európskej únie a povedal, že to európsky blok pokazí.
debata

„Nie, nie som populista, naopak som pragmatik,“ odmietol Babiš názory, že hrá s populistickými kartami. Povedal tiež, že jeho hnutie sa sústredí na politiku zdravého rozumu a riešenie problémov.

Babiš nesúhlasí ani s prirovnávaním k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ako to západné médiá často robia. Povedal, že s Trumpom má síce spoločné to, že sú obaja podnikatelia a že každý si vzal za manželku Češku, ale že sa viac vidí v osobe podnikateľa a niekdajšieho newyorského starostu Michaela Bloomberga.

V rozhovore Babiš ľutoval odchod Británie z Európskej únie a povedal, že to európsky blok pokazí. Okrem takzvaného brexitu musí podľa Babiša Európa bezodkladne vyriešiť problém nelegálnej migrácie a terorizmu.

V súvislosti s migráciou Babiš zdôraznil, že nie je proti prisťahovalectvu, ale proti nelegálnej migrácii. Vysvetlil, že zatiaľ čo české podniky musia rok či dva počkať na vyriešenie pracovných povolení a víz napríklad Ukrajincov, na juh Európy prichádzajú tisíce a tisíce utečencov úplne bez dokladov.

V potieraní nelegálnej migrácie by sa Európa mala inšpirovať v USA, Kanade či Austrálii a problém s utečencami riešiť priamo v ich domovských krajinách, povedal predseda hnutia ANO.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ANO