Súd nechal vedenie katalánskeho parlamentu na slobode. Ak zaplatí kauciu

Politici sú obvinení zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť tejto španielskej autonómnej oblasti a hrozí im až 25 rokov väzenia.

09.11.2017 07:35 , aktualizované: 22:56
Katalánsko Foto: ,
V Katalánsku sa opäť konali búrlivé protesty, na snímke demonštranti za nezávislosť regiónu blokujú trať rýchlovlaku.
debata (20)

Sudca španielskeho najvyššieho súdu umožnil bývalej predsedníčke katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovej vyhnúť sa väzbe, keď zaplatí kauciu 150 000 eur. Do väzby, ktorej uvalenie požadovala španielska prokuratúra, nemusia ani ďalší členovia zosadeného parlamentného vedenia, informoval denník La Vanguardia. Politici sú obvinení zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť tejto španielskej autonómnej oblasti a hrozí im až 25 rokov väzenia.

Šestica politikov sa podľa prokuratúry trestného činu dopustila okrem iného tým, že prijala na prejednávanie v katalánskom parlamente niekoľko dokumentov, ktoré odporujú španielskej ústave.

Ďalší štyria členovia parlamentného vedenia Lluís María Corominas, Lluís Guinó, Anna Simóvá a Ramona Barrufetová dostali možnosť zložiť kauciu 25 000 eur na osobu. Rovnako ako Forcadellová majú sedem dní na to, aby finančné prostriedky previedli, v opačnom prípade budú musieť nastúpiť do väzenia.

Posledný člen zosadeného vedenia Joan Josep Nuet, ktorý v parlamente hlasoval proti vyhláseniu nezávislosti, bol ponechaný na slobode bez kaucie.

Symbolicky schválená nezávislosť

Bývalá predsedníčka parlamentu Carma Forcadellová rovnako ako ďalší členovia zosadeného vedenia počas súdneho výsluchu odpovedali vo štvrtok na otázky prokuratúry. Nevyužili tak svoje právo nevypovedať, na rozdiel od ôsmich bývalých ministrov katalánskej vlády, ktorí pred týždňom pred iným súdom mlčali. Okrem iného aj preto ich vtedy sudkyňa poslala do väzby.

Pred súdom vo štvrtok postupne vystúpilo aj všetkých päť ďalších obvinených členov parlamentného vedenia – Lluís María Corominas, Lluís Guinó, Anna Simóvá, Ramona Barrufetová a Joan Josep Nuet.

Podľa zdrojov denníka El País tvrdili Forcadellová aj ostatní, že nezávislosť schválená parlamentom 27. októbra má iba symbolický charakter a žiadnu právnu platnosť. Takisto ďalšia časť ich výpovedí sa niesla v zmierlivom tóne, keď napríklad vyjadrili plný rešpekt k rozhodnutiu Madridu aktivovať ústavný článok 155 a prevziať kontrolu nad Katalánsko.

Pod policajným dohľadom

Podľa denníka La Vanguardia by mohlo politikov pred väzbou zachrániť aj to, že sa vo výpovediach dištancovali od snahy o vyhlásenie nezávislého Katalánska. Ak súd na požiadavku prokuratúry nepristúpi, zrejme zakáže politikom opustiť krajinu a nariadi im pravidelne sa hlásiť.

Už teraz sú od minulého týždňa pod policajným dohľadom, ktorý spočíva okrem iného v tom, že musia byť kedykoľvek k dispozícii na telefóne.

Pred budovou súdu v Madride sa vo štvrtok zhromaždili skupinky demonštrantov, ktorí okrem iného vykrikovali heslá „Madrid je s katalánskym ľudom“ alebo „Španielsko zajtra bude republikou“.

Prišli aj kritici separatistov, ktorí so španielskymi vlajkami volali po jednote Španielska.

Súdení za debatu

Obvinených prišlo podporiť aj niekoľko katalánskych politikov, napríklad bývalý šéf katalánskej odnože strany Podemos Albano Dante Fachin či bývalá poslankyňa katalánskeho parlamentu Mireia Boyaová. Podľa nej sú títo politici súdení za to, že „umožnili debatu v parlamente“.

Podporu obvineným vyjadril z Bruselu aj katalánsky expremiér Carles Puigdemont, ktorý v liste, zverejnenom v médiách, vyzval aj k „státisícovej účasti“ na sobotňajšej demonštrácii v Barcelone.

Puigdemont v liste oznámil, že vytvoril „stabilnú štruktúru“, ktorá má podľa neho koordinovať akcie exilovej vlády. Ich cieľom je víťazstvo separatistov v decembrových voľbách a oslobodenie „politických väzňov“.

Na stole je zlúčenie káuz

Sudca madridského najvyššieho súdu Pablo Llarena, pred ktorým katalánski politici vo štvrtok vypovedali, už tiež požiadal o pridelenie kauzy bývalého vedenia katalánskeho parlamentu, ktorou sa od vlaňajška zaoberá katalánsky najvyšší súd. Ten sa zaoberá aj ich obvineniami kvôli podpore separatizmu.

Ide o prvý krok v prípadnom zlúčení všetkých podobných káuz katalánskych politikov. Španielske médiá špekulujú, že neskôr Llarena požiada aj o pridelenie prípadu katalánskych exministrov, najprv od najvyššieho súdu Katalánska a potom aj o tú, ktorej sa od minulého týždňa zaoberá súd v Madride.

V sobotu budú demonštrovať

Katalánski separatisti zvolali na sobotu do Barcelony veľkú demonštráciu pod heslom Slobodu pre politických väzňov. V čele sprievodu majú ísť príbuzní katalánskych exministrov, ktorí sú od minulého týždňa vo väzbe pre snahy o nezávislosť Katalánska. Organizátori akcie očakávajú státisícovú účasť podobnú tej, aká bola v Barcelone 11. septembra v deň sviatku Katalánska.

Na sobotňajšiu demonštráciu na 17:00 SEČ vyzvali separatistické organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) a Omnium, ktorých lídri Jordi Sánchez a Jordi Cuixart sú vo väzbe už od 16. októbra za zvolanie septembrovej manifestácie proti raziám španielskej polície na úradoch katalánskej vlády.

Demonštrácia bola v Barcelone aj 11. septembra v deň sviatku Katalánska.

„Pôjde o manifestáciu, ktorej by sa mal zúčastniť každý demokrat, pretože práve demokracia je teraz ohrozená,“ uviedol jeden organizátorov. Dodal, že očakáva, že sobotňajšej demonštrácie sa bude môcť zúčastniť aj bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová a ďalší členovia vedenia Madridom rozpusteného regionálneho parlamentu.

Sobotňajšia manifestácia má začať na kraji ulice Carrer de la Marina a ísť sprievodom smerom k barcelonskému prístavu k ulici avenida Icaria, kde sa potom očakávajú prejavy a hudobné vystúpenia.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Najvyšší súd #Katalánsko