Trump: Moja vnučka vie po čínsky

"Čajom o piatej" s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom začal v stredu svoju dvojdňovú oficiálnu návštevu krajiny prezident USA Donald Trump.

09.11.2017 08:50
Trump, Čína Foto: ,
Prezidenta USA Trumpa a jeho manželka Melaniu po prílete na letisko v Pekingu srdečne vítali čínske deti.
debata (9)

V rámci desaťdňového ázijského turné, doteraz najdlhšej zahraničnej cesty od januárového nástupu do funkcie, mohol v stredu aj o pekinskom Zakázanom meste informovať svet pomocou jeho obľúbenej sociálnej siete, ktorá je v Číne zakázaná. „Prezident môže zverejniť na Twitewri, čo chce,“ informoval v tejto súvislosti vysokopostavený zdroj z Bieleho domu citovaný denníkom The Daily Mail.

Z výkonu dcérky Ivanky Trumpovej Arabelly bol čínsky prezident nadšený.

„Moja vnučka Arabella vie po čínsky,“ pochválil sa americký líder v rámci neformálneho programu pri šálke čaju v pre neho tak tradičnom žoviálnom tóne. Čínskemu hostiteľovi dokonca ukázal video, na ktorom dievčatko spieva a recituje po čínsky. Trump zároveň nezabudol pripomenúť čínštinu svojej dcéry z prvého manželstva, ako aj jej manžela.

„Je to na jednotku s hviezdičkou,“ cituje reakciu Si Ťin-pchinga na videozáznam agentúra Sin-chua. Čínsky líder zároveň vyjadril presvedčenie, že malá Arabella, ktorú spomínané video už v Číne preslávilo, navštívi v budúcnosti jeho krajinu. Vzápätí pozval amerického hosťa na návštevu Pekinskej opery sídliacej práve v Zakázanom meste. Ťažiskom návštevy Trumpa v Pekingu je však štvrtkový program.

Budú riešiť KĽDR

„Prezident netrpezlivo očakával rozhovory v Číne a je pripravený spolupracovať s Pekingom v záujme mieru a prosperity v oblasti aj za jej hranicami,“ avizoval pred rokovaním Herbert McMaster, prezidentov poradca pre otázky bezpečnosti. Všeobecne sa očakáva, že Trump a Si Ťin-pching budú rokovať napríklad aj o rozdielnosti názorov na vzájomnú tovarovú výmenu. Washington má vraj v pláne tlačiť na Peking, aby uvoľnil obmedzenia týkajúce sa možnosti amerických firiem preniknúť na čínskych trh. V neposlednom rade to však bude aj pokus aspoň čiastočne riešiť konflikt v oblasti Juhočínskeho mora, kde si Peking o. i. nárokuje na niektoré neobývané ostrovy v medzinárodných vodách.

„Dôležité miesto v rozhovoroch bude mať aj výmena názorov v súvislosti s kontroverzným jadrovým a raketovým programom KĽDR,“ zhodujú sa viaceré zdroje blízke terajšiemu čínsko-americkému summitu v Pekingu. Navyše Čína je hlavným obchodným partnerom Severnej Kórey. Na jej zahraničnom obchode sa podieľa asi deväťdesiatimi percentami.

Aj nemecký portál Deutsche Welle pripomína, že Trumpova návšteva sa koná iba niekoľko dní po zjazde čínskych komunistov, na ktorom si Si Ťin-pching ešte viac upevnil politickú moc. Návšteva amerického lídra sa zároveň koná v roku, v ktorom si obe krajiny pripomínajú 45. výročie pobytu vtedajšieho prezidenta USA Richarda Nixona v Pekingu. Znamenal začiatok normalizácie vzťahov medzi oboma veľmocami. Terajšie rokovanie je v poradí už tretím stretnutím Si Ťin-pchinga s prezidentom USA. Prvé bolo v apríli v Trumpovom „víkendovom Bielom dome“ na Floride. V jeho luxusnom sídle Mar-a-Lago. Druhé sa uskutočnilo v júli v nemeckom Hamburgu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Ázia #Donald Trump