Trump a Čína: Z terča má byť spojenec

Pred rokom ešte na predvolebných zhromaždeniach brojil proti Číne. Americký prezident Donald Trump však Peking navštívil v inej pozícii a s odlišnou rétorikou.

09.11.2017 11:42 , aktualizované: 17:52
debata (21)

Otupené sú ostré slová na adresu Číny, že krajina manipuluje menou a je neférovou konkurenciou pre americký priemysel. Trump ukázal pragmatickejši­u tvár.

Vládca Oválnej pracovne síce v Číne pripomenul obchodné problémy medzi krajinami, ale zároveň vyjadril pre postup Pekingu pochopenie.

Som presvedčený, že je v záujme Ameriky posilňovať ekonomické a diplomatické vzťahy s Čínou a zvýrazniť naše strategické politické a hospodárske partnerstvo.
expert na medzinárodné vzťahy Lawrence Reardon

"Musíte okamžite riešiť neférové obchodné praktiky, ktoré viedli k šokujúco vysokému obchodnému deficitu. Neobviňujem však Čínu. Koniec koncov prečo by som mal obviňovať nejakú krajinu preto, lebo využíva iný štát v prospech svojich občanov. Vyjadrujem Číne veľké uznanie,“ citovala Trumpa televízia BBC.

Podobne sa americký prezident postavil k problematike Severnej Kórey a jej jadrového a raketového programu. "Čína dokáže problém vyriešiť ľahko a rýchlo a vyzývam ju a jej skvelého prezidenta, aby na tom, dúfajme, tvrdo pracovali. Jednu vec viem o vašom prezidentovi. Ak pracuje tvrdo, dokáže veci urobiť,“ vyhlásil Trump na stretnutí s podnikateľskými lídrami v Pekingu.

Donald Trump pricestoval do Číny pred dvomi dňami.

Pre šéfa Bieleho domu je to od januárového nástupu do funkcie prvá návšteva Číny. Už predtým však absolvoval dve schôdzky z čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Trump zavítal do Pekingu v rámci svojej cesty po Ázii, keď sa už zastavil v Japonsku a Južnej Kórei a mieri do Vietnamu a na Filipíny. Pre vládcu Oválnej pracovne však bolo prijatie v Číne jedným z vrcholov doterajšieho pôsobenia v úrade. Vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom majú zásadný vplyv na dianie v ázijsko-pacifickej oblasti a, samozrejme, výrazne presahujú aj na globálnu úroveň.

Agentúra AP uviedla, že včera na slávnostnej večeri Trumpa a Si Ťin-pchinga si americký prezident pripil na vzťahy krajín, ktoré majú byť podľa neho postupne mocnejšie a mocnejšie. Je očividné, že Čína sa poučila z toho, ako vítali Trumpa štáty ako Saudská Arábia. Celebritný miliardár si zjavne potrpí na pompézne a veľkolepé oslavy.

Americký prezident Donald Trump na uvítacom... Foto: Reuters, DAMIR SAGOLJ
Donald Trump Si Ťin-Pching Americký prezident Donald Trump na uvítacom ceremoniáli s čínskym pprezidentom Si Ťin-Pchingom v Pkingu.

Počas Trumpovej návštevy Číny oznámili delegácie obchodné dohody v hodnote 250 miliárd dolárov. Podľa BBC nie je jasné, či ide o úplne nové kontrakty, alebo také, čo už boli dlhšie na stole. Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson pripustil, že dohody sú malé v porovnaní s existujúcim obchodným deficitom. Zdá sa však, že nateraz je zažehnaná hrozba nejakej obchodnej vojny medzi Čínou a Amerikou.

Podľa Michaela Montesana z Inštitútu pre štúdie Juhovýchodnej Ázie v Singapure teraz musí Trump ukázať, že má vo svojej zahraničnej politike nejakú stratégiu. Teda že nejde len o rétorické obraty.

"Washington nemá víziu pre Áziu. Pritom je jasné, čo by mali byť jeho priority. Musí vytvárať svoj obraz ako dynamického hráča, ktorý sa zapája do vojenských a diplomatických procesov v oblasti. USA musia byť mocnosť, ktorá berie vážne ázijské obavy. To by mali dokázať aj tým, že sa budú zapájať do multilaterálnej spolupráce s ázijskými krajinami v ekonomickej aj politickej oblasti,“ uviedol pre Pravdu Montesano.

"Som presvedčený, že je v záujme Ameriky posilňovať ekonomické a diplomatické vzťahy s Čínou a zvýrazniť naše strategické politické a hospodárske partnerstvo,“ reagoval pre Pravdu aj expert na medzinárodné vzťahy Lawrence Reardon z univerzity v New Hampshire. "Nebolo by skvelé, keby Washington a Peking naozaj spolupracovali na tom, aby znížili napätie na Kórejskom polostrove?“

Twitter si neodoprel

Donald Trump neprerušil svoju komunikáciu na twitteri, hoci táto sociálna platforma je podobne ako facebook pre bežných užívateľov v krajine čínskymi úradmi blokovaná. Šéf Bieleho domu v stredu neskoro večer vo svojom príspevku poďakoval hostiteľom za prehliadku pekinského Zakázaného mesta a za súkromnú večeru v tomto starobylom palácovom komplexe.

Trump je preslávený tým, že s obľubou komunikuje prostredníctvom twitteru, kde má 42,3 milióna sledujúcich. Či v tejto praktike bude pokračovať aj v Číne, ale bolo otázkou.

Už pred Trumpovým stredajším príletom do Pekingu však jeden z predstaviteľov Bieleho domu na otázku novinárov povedal: „Prezident bude tweetovať, ako sa mu zapáči. Je to jeho spôsob priamej komunikácie s americkými občanmi.“

Obísť vládne obmedzenia a dostať sa na necenzurovaný internet umožňuje Číňanom napríklad virtuálna privátna sieť (VPN). Cudzinci zase často využívajú roamingové služby, ktoré si pred odchodom do Číny vybaví vo svojej vlasti.

Americký prezident od príletu využil v Číne twitter hneď niekoľkokrát. „Prezident Si a pani Pcheng Li-jüan, ja a Melanie Vám ďakujeme za nezabudnuteľné popoludnie a večer strávený v Zakázanom meste v Pekingu. Tešíme sa, že sa s Vami stretneme zajtra ráno,“ napísal Trump v stredu neskoro večer.

Americký prezident si dokonca zmenil úvodnú fotografiu na twitteri, kam nahral snímku, na ktorej je zachytený spoločne s manželkou Melaniou a s čínskym prezidentským párom pri návšteve opery v Zakázanom meste.

Vo štvrtok Trump v tweetovaní z Číny pokračoval, keď pre zmenu poďakoval prezidentovi Siovi za „neuveriteľný“ uvítací ceremoniál v pekinskom Paláci ľudu. Príspevok doplnil odkazom na fotografiu na Instagrame, ktorý je v Číne tiež blokovaný.

Všetky Trumpove tweety z Číny sa však neniesli v slávnostnom a spokojnom duchu. „Severná Kórea vníma skorší umiernený prístup Ameriky ako slabosť. To je úplne nesprávny výklad. Nepodceňujte nás. A nepokúšajte nás,“ napísal Trump k otázke KĽDR a jej jadrových a zbrojných programov.

Na otázku novinárov, či Čína považuje Trumpovo používanie twitteru za porušenie čínskych zákonov, odpovedala hovorkyňa čínskej diplomacie Chua Čchung-jing vyhýbavo. „Ľudia v Číne využívajú na komunikáciu rôzne kanály, komunikujú rôznymi spôsobmi. Niektorí ľudia napríklad používajú Wech, iní používajú Weibo,“ uviedla hovorkyňa s poukazom na známe čínske komunikačné aplikácie.

Bude stretnutie Putin-Trump?

Či sa ruský prezident Vladimir Putin stretne popri summite vo Vietname so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom, stále nie je isté. Obe strany totiž vydali protirečivé vyhlásenia.

Hoci poradca Kremľa Jurij Ušakov oznámil, že sa dorokúvajú detaily schôdzky, ktorá by sa mala konať zrejme v piatok, podľa šéfa americkej diplomacie Rexa Tillersona bilaterálne rokovania zatiaľ nedohodli. To, že sa o prípadnej schôdzke prezidentov stále rokuje, potvrdil následne aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

„V súčasnej chvíli rokujeme o presnom čase, mieste a formáte prípadnej schôdzky, preto ju v tejto chvíli nemôžem potvrdiť,“ povedal Peskov na tlačovej konferencii. Piatkový termín je podľa neho jednou z možností a zatiaľ nie je jasný ani obsah prípadného rokovania.

Ušakov pritom, že stretnutie Putina s Trumpom sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční v piatok. Tillerson však následne novinárom v Pekingu povedal, že o tom, či sa americko-ruské stretnutie na najvyššej úrovni bude konať, sa zatiaľ nerozhodlo.

Tillerson pochybuje, že majú dôvod na rozhovor

Šéf americkej diplomacie teraz sprevádza Trumpa na jeho ázijskej ceste. Podľa Tillersona nie je jasné, či je na rozhovor prezidentov dostatočný dôvod. Minister tým narážal na nezhody medzi Washingtonom a Moskvou ohľadne Sýrie a Ukrajiny.

Ešte v sobotu pritom Trump tvrdil, že sa s Putinom stretne, poznamenala AFP. „Myslím, že sa dohodneme na stretnutí s Putinom, áno … Chceme, aby nám Putin pomohol so Severnou Kóreou,“ povedal americký prezident.

Putin s Trumpom by sa mohli stretnúť popri summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC), ktorú tento rok organizuje Vietnam. Podľa Ušakova by najskôr rokovali o Sýrii, o situácii na Kórejskom polostrove a tiež o vzťahoch Moskvy a Washingtonu.

Prezidenti sa prvýkrát stretli tento rok v júli na summite G20 v Hamburgu. Hovorili spolu vtedy okrem iného o obvineniach, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských volieb. Zhodli sa pritom, že sa chcú sústrediť na to, aby sa vzťahy oboch krajín zlepšili.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Si Ťin-pching #Donald Trump