Najväčší masový vrah v dejinách moderného Nemecka: Bývalý ošetrovateľ zabil vyše 100 ľudí

Bývalý ošetrovateľ Niels Högel zavraždil v dvoch nemeckých nemocniciach viac ako 100 pacientov. V tlačovej správe to uviedli polícia a štátne zastupiteľstvo v západonemeckom Oldenburgu, ktoré dokončili analýzu podozrivých prípadov.

09.11.2017 12:23
Niels Högel Foto: ,
Na archívnom zábere z januára 2015 si masový vrah a bývalý ošetrovateľ Niels Högel zakrýva tvár počas súdneho pojednávania v meste Oldenburg.
debata (4)

Doteraz sa vychádzalo z toho, že muž, ktorý už bol odsúdený na doživotie, zabil okolo 90 pacientov. Ide podľa všetkého o najväčšieho masového vraha v dejinách moderného Nemecka.

Högel vraždil na klinike v Oldenburgu, kde pracoval v rokoch 1999 až 2002, a v nemocnici v Delmenhorste, kde pôsobil v rokoch 2003 až 2005. V Oldenburgu mal podľa vyšetrovateľov na svedomí 38 životov, v Delmenhorste ďalších 62. K tomu je potrebné pripočítať niekoľko prípadov, za ktoré ho v roku 2015 odsúdili na doživotie.

Päť prípadov z Oldenburgu chcú odborníci ešte preskúmať. Čakajú tiež na výsledky analýz, o ktoré požiadali kolegov v Turecku, kde je pochovaných niekoľko osôb, ktoré mohli patriť medzi Högelove obete.

Chcel ukázať, aký je schopný

Ošetrovateľ pomocou liekov pacientov privádzal do stavu vyžadujúceho oživovanie, aby pri ich následnej záchrane mohol preukazovať svoje schopnosti, čo sa mu ale vždy nepodarilo. Na jeho činy sa prišlo až v júni 2005, keď jedna zo zdravotných sestier videla, ako pacientovi podáva liek, ktorý chorý vôbec nemal dostať. Dnes štyridsaťročný muž pri svojich činoch používal napríklad lieky ovplyvňujúce srdcové funkcie.

Prípad ukázal na obrovské pochybenia v nemocniciach, kde Högel pôsobil. Už v Oldenburgu mali jeho kolegovia k dispozícii štatistiku, z ktorej vyplývalo, že pri jeho službách umiera veľký počet pacientov. V Delmenhorste sa podľa nemeckých médií spolu zase bavili o tom, koľko asi zase za Högelovu službu zomrelo pacientov. Nikto dlho nezasiahol.

V roku 2008 muža súd v Oldenburgu poslal na 7,5 roka do väzenia za pokus o vraždu. O sedem rokov neskôr ho ten istý súd odsúdil na doživotie za dve vraždy, dva pokusy o vraždu a dva prípady ťažkého ublíženia. V rovnaký rok sa Högel priznal ku zhruba 90 činom, pri ktorých podľa neho zomrelo asi 30 pacientov.

Ďalšiu obžalobu proti nemu vznesú zrejme začiatkom budúceho roka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vrah #ošetrovateľ