Pápež zakázal vo Vatikáne od budúceho roka predaj cigariet

Pápež František zakázal predaj cigariet na území Vatikánu, a to s platnosťou od budúceho roka. Cieľom je chrániť zdravie ľudí, upozornil hovorca Svätej stolice Greg Burke. "Motív je veľmi jednoduchý: Svätá stolica sa nemôže podieľať na praxi, ktorá jasne poškodzuje zdravie ľudí," uviedol hovorca.

09.11.2017 15:52
debata (9)

Hovorca pritom citoval zo štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorej na následky fajčenia zomrie každý rok vo svete viac ako sedem miliónov ľudí.

Cigarety sa vo Vatikáne predávajú za zvýhodnenú cenu zamestnancom a dôchodcom. Vatikánski zamestnanci si môžu nakúpiť päť kartónov cigariet mesačne. Mnoho Talianov preto využíva svojich nefajčiarskych kamarátov, ktorí pracujú vo Vatikáne, aby im kupovali cigarety, pretože stoja oveľa menej ako v talianskych obchodoch, kde sú vysoké dane.

Hovorca Burke uznal, že predaj cigariet predstavuje pre Vatikán istý zdroj príjmov. „Avšak žiadny zisk nemôže byť legitímny, ak stojí ľudské životy,“ upozornil.

Zachovaný zatiaľ zostáva predaj veľkých cigár, pretože dym z nich sa nevdychuje.

Vatikán tak v zákaze nasleduje himalájsky Bhután, kde fajčenie považujú za zlé pre karmu a kde zakázali predaj tabaku už v roku 2005.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #zdravie #cigarety