Barack Obama sa postavil v Chicagu pred súd - ako porotca

Účasť v porote, ktorá je vyberaná náhodne elektronickým žrebovaním z radov občanov, je v USA povinná.

09.11.2017 18:27
debata (4)

Niekdajší americký prezident Barack Obama vyvolal v stredu na súde v Chicagu rozruch, kam ho predvolali ako porotcu. Súd nakoniec ale jeho služby nevyužil a Obama justičnú budovu po krátkej dobe opustil, napísal portál BBC. Účasť v porote, ktorá je vyberaná náhodne elektronickým žrebovaním z radov občanov, je v USA povinná.

Obama je s Chicagom, kde vlastní dom, dlhodobo spätý, v minulosti na miestnej univerzite prednášal ústavné právo. Keď na neho teraz občianska povinnosť účasti v porote pripadla, rozhodol sa ju splniť.

Niekdajšieho prezidenta USA Baracka Obamu (v... Foto: SITA/AP, Nancy Stone
obama Niekdajšieho prezidenta USA Baracka Obamu (v strede) predvolali na súd v Chicagu ako porotcu.

K súdu prišiel zo svojho chicagského domu za sprievodu ochranky. V hale sa potom pozdravil s ostatnými porotcami, zamestnancami súdu a tiež s novinármi, ktorí na mieste čakali. Videl tiež inštruktážne video o službe v porote.

Úrad súdu ale následne oznámil, že Obama bol spolu s niekoľkými ďalšími pôvodne povolanými porotcami tejto služby náhodným výberom zbavený. Niekdajší prezident ešte pred odchodom poďakoval všetkým, že sa rovnako ako on rozhodli vypočuť občiansku povinnosť.

Neskôr potom exprezidentova hovorkyňa Katie Hillová vo vyhlásení uviedla, že Obama považuje za najdôležitejšiu funkciu americkej demokracie úlohu občana a že účasť v porote je jadrom občianskej povinnosti.

Pre Obamu to nie je prvýkrát, čo bol súdom vybraný ako porotca. Stalo sa tak už v roku 2010 počas jeho prvého prezidentského mandátu. Na splnenie tejto služby si ale vyjednal odklad. Ako ospravedlnenie vtedy súdu uviedol, že na požadovaný termín má už skôr dohodnutú schôdzku s kurdskými predstaviteľmi z Iraku.

V roku 2015 povinnosť účasti v porote pripadla aj na Obamovho republikánskeho predchodcu Georgea Busha mladšieho, ktorého povolali k súdu v Dallase. Po príchode bol vtedy podobne ako Obama uvoľnený. Rovnako tak bol tejto služby zbavený v roku 2013 bývalý demokratický prezident Bill Clinton, ktorý sa mal v New Yorku ako porotca zúčastniť pojednávania v prípade prestrelky gangov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #súd #Barack Obama #Chicago #porota #súdne pojednávania