Väčšina Nemcov si už nepraje, aby krajinu viedla 'jamajská koalícia'

Kým v októbri vznikajúcu koalíciu podporovalo 57 percent opýtaných, teraz ju za dobrú považuje len 45 percent Nemcov.

09.11.2017 19:14
debata (7)

Väčšina Nemcov si už nepraje vznik koalície konzervatívnej únie CDU/CSU, slobodných demokratov FDP a Zelených, o ktorej sa teraz rokuje. Ešte v októbri ju pritom väčšina obyvateľov spolkovej republiky chcela. Uvádza to nový prieskum pre verejnoprávnu televíziu ARD.

Kým v októbri vznikajúcu koalíciu podporovalo 57 percent opýtaných a 40 percent bolo proti takejto vláde, teraz ju za dobrú považuje len 45 percent Nemcov. Za nie dobrou možnosť má koalíciu, ktorá na celonemeckej úrovni ešte nikdy nevládla, 52 percent opýtaných.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
merkelova Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza na rozhovory o budúcej nemeckej vládnej koalícii.

Výrazne skeptickejšie na vznikajúcu vládu hľadia priaznivci Zelených. Za dobrú možnosť ju považuje 55 percent z nich, čo je o 21 percentuálnych bodov menej ako v októbri. O deväť bodov na 71 percent klesla aj podpora u voličov slobodných demokratov, u podporovateľov konzervatívnej únie išla dole o dva body na 70 percent.

Pozorovatelia výrazný pokles zdôvodňujú predovšetkým tým, že trojica politických zoskupení spolu o vláde rokuje už skoro tri týždne, ale zatiaľ bez jasných výsledkov. Rozhovory značne komplikujú rozdielne politické programy Zelených na jednej strane a FDP a CSU na strane druhej.

Práve CSU v týchto týždňoch rieši tiež vlastnú politickú budúcnosť. Kresťanskosociálna únia síce v septembrových parlamentných voľbách v rámci Bavorska zostala najsilnejšou stranou, keď získala 38,8 percenta hlasov, oproti hlasovaniu pred štyrmi rokmi ale stratila 10,5 bodu. To znepokojilo rad straníkov, ktorí sa obávajú, že v krajinských voľbách v budúcom roku CSU stratí väčšinu v bavorskom parlamente.

V strane preto rastie tlak na jej šéfa a bavorského premiéra Horsta Seehofera, ktorý sa už nechal počuť, že po skončení rozhovorov o budúcej vláde zváži svoju politickú budúcnosť. To, aby svoju politicku funkciu po skončení koaličného vyjednávania opustil, si podľa zverejneného prieskumu želá 62 percent Nemcov. Rovnaký názor má aj 62 percent obyvateľov Bavorska.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Zelení #Angela Merkelová #CDU/CSU #FDP