Trump a Putin sa vo Vietname pozdravili, formálnu schôdzku neplánujú

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa na summite krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vo Vietname krátko pozdravili, žiadna formálna schôdzka plánovaná nie je.

10.11.2017 07:44 , aktualizované: 15:58
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump počas návštevy Japonska.
debata (47)

Uviedla to hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová s tým, že nie je vylúčené krátke neformálne stretnutie. Moskva mala záujem na bilaterálnom rokovaní oboch prezidentov.

Putin s Trumpom si podali ruky a vymenili si niekoľko slov. Ruské médiá k tomu uviedli, že americký prezident pristúpil k Putinovi počas spoločného fotenia účastníkov summitu a ruskú hlavu štátu priateľsky potľapkal po ramene.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov povedal, že obaja štátnici sa na summite doteraz k žiadnemu spoločnému rokovaniu nezišli. O tom, či sa takáto schôdzka uskutoční, médiá špekulujú niekoľko dní. Či sa počas dvojdňového vrcholného rokovania nakoniec zídu, isté nie je.

Peskov povedal, že s prípravou stretnutia oboch prezidentov to zatiaľ nevyzerá nádejne. „Problém je ich program,“ vysvetlil s tým, že Putin s Trumpom majú rad bilaterálnych stretnutí, takže v súčasnosti nie je možné ich časový plán zladiť. O časovej tiesni hovorila tiež Sandersová s tým, že vylúčené nie je neplánované a neformálne stretnutie.

Tvrdá kritika KĽDR

Americký prezident Donald Trump pokračoval v tvrdej kritike Severnej Kórey a okrem iného vyhlásil, že budúcnosť ázijsko-tichomorského regiónu nesmie byť určovaná „zvrátenými fantáziami“ severokórejského diktátora Kim Čong-una.

Šéf Bieleho domu sa tak vyjadril vo svojom prejave na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC). Severokórejské oficiálne médiá zopakovali stanovisko vlády v Pchjongjangu, že KĽDR nemieni v žiadnom prípade rokovať o ukončení svojho jadrového programu.

„Budúcnosť tohto regiónu a jeho úžasných obyvateľov sa nesmie stať rukojemníkom diktátorových zvrátených fantázií o násilnom dobývaní a nesmie byť predmetom jadrového vydierania,“ povedal Trump na summite vo vietnamskom prístave Danang.

Americký prezident počas svojej ázijskej cesty, ktorá ho zatiaľ zaviedla do Japonska, Južnej Kórey a Číny, opakovane zdôrazňoval, že je potrebné, aby sa do tlaku na Pchjongjang zapojili všetky krajiny s cieľom prinútiť KĽDR vzdať sa svojho jadrového a raketového zbrojného programu.

V utorok v Južnej Kórei Trump varoval Severnú Kóreu, že Spojené štáty sú pripravené použiť vojenskú silu na zastavenie akéhokoľvek útoku. Súčasne však vo zmierlivejšom tóne Pchjongjang vyzval, aby zasadol k rokovaciemu stolu a uzavrel dohodu, ktorá by jadrovú krízu na Kórejskom polostrove ukončila.

V Južnej Kórey sa prezident USA na adresu KĽDR vyjadril, že je peklom, ktoré si žiaden človek nezaslúži.

Severokórejské štátne médiá napísali, že KĽDR nie je pripravená rokovať o prípadnom ukončení svojho jadrového programu. Takúto myšlienku označili za „hlúpu“.

„Nie sme proti dialógu, ale nikdy nebudeme rokovať o otázkach súvisiacich s najvyššími záujmami Severnej Kórey a s bezpečnosťou jej občanov,“ píše sa v článku uverejnenom v severokórejskom vládnom denníku Mindžu Čoson.

AP: Trump a Putin sa stretnú, keď bude dohoda o Sýrii

Spojené štáty a Rusko sa blížia k dohode o vyriešení vojny v Sýrii. Ak by sa dohodu podarilo dojednať už teraz, oznámili by ju prezidenti Donald Trump a Vladimír Putin v piatok vo Vietname, kde sú obaja na summite krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC). Uviedla to agentúra AP.

Agentúra AP napísala, že dohoda o Sýrii sa rysuje vzhľadom k úspechu boja proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS). Sýrska armáda so spojencami, ku ktorým patrí Rusko, tento týždeň IS vytlačila z posledného väčšieho mesta, pohraničného Búkamálu. Boj proti IS prestáva byť preto prioritou a dôraz sa presúva na konflikt medzi povstalcami a prezidentom Assadom. Predmetom rokovaní je aj vplyv, aký si ponechá v Sýrii Irán, teda ďalší Asadov spojenec.

Predmetom rusko-amerických rokovaní je podľa nemenovaných zdrojov AP zamedzenie stretu ruskej a americkej armády, ukončenie násilia občianskej vojny a obnova mierových rozhovorov pod vedením OSN.

Na stole je téma Irán

Agentúra AP pripomína, že porážka IS znamená pre USA a Rusko stratu spoločného nepriateľa. Obe krajiny teraz budú pôsobiť na opačných stranách civilného konfliktu, Rusko ako Asadova opora, Spojené štáty ako záštita Asadových oponentov.

Oba štáty sa snažia dohodnúť na zónach prímeria, vďaka ktorým sa už podarilo upokojiť časť Sýrie. Pri júlovom Trumpovom stretnutí s Putinom na okraj summitu skupiny krajín G20 v Hamburgu bolo dohodnuté prímerie na juhozápade Sýrie a obaja prezidenti rokovali o možnosti rozšírenia na ďalšie časti krajiny.

Teraz sa do rozhovorov dostáva tému Irán a prítomnosť jeho milícií v Sýrii, čo je zdrojom obáv Izraela – amerického spojenca. Ako USA, tak Izrael chcú zabrániť tomu, aby iránske milície zostali v Sýrii natrvalo. Irán neuznáva Izrael a hrozí mu skazou. Jedným z preberaných riešení je vytvorenie nárazníkovej zóny pozdĺž hranice medzi Izraelom a Sýriou. Ide tiež o Asadovu rolu a tiež o rozšírenie mandátu spoločného monitorovacieho strediska, ktoré bolo tento rok založené v Ammáne ako dozorné pracovisko nad dodržiavaním prímeria v juhozápadnej Sý­rii.

K stretnutiu Trump-Putin vo Vietname sa Washington stavia od začiatku rezervovane. Schôdzka vraj nie je v záujme USA, pokiaľ na nej nebude možné oznámiť nič zásadné. Kremeľ si necháva k schôdzke stále otvorené dvere a jeho hovorca povedal, že o formáte, mieste a čase sa stále rokuje.

Trump vyzval na summmite APEC na rešpekt obchodných pravidiel

USA budú v ázijsko-pacifickej oblasti presadzovať poctivý obchod a zostanú partnermi tamojších krajín. V prejave na summite krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) to v piatok povedal americký prezident Donald Trump.

„Budeme priateľmi, partnermi a spojencami“ ázijsko-pacifickej oblasti, vyhlásil Trump v prejave, ktorý začal vymenovaním úspechov jednotlivých ázijských štátov.

Neskôr sa venoval vysvetľovaniu budúcich obchodných vzťahov USA s týmto regiónom. „Očakávame, že naši obchodní partneri budú dodržiavať pravidlá. Budeme trvať na poctivej a vyrovnanej obchodnej praxi,“ vyhlásil americký prezident.

Uistil, že USA chcú obchodovať pri zachovaní vzájomného rešpektu partnerov a tiež zisku pre obe strany. „Uzavrieme bilaterálne obchodné dohody s akýmkoľvek“ partnerom v ázijsko-pacifickej oblasti, vyhlásil americký prezident, ktorý v januári podpísal príkaz o odstúpení od Transpacifickej zmluvy (TPP). Zmluvu uzavrela minulá administratíva, ale Kongres ju neratifikoval.

V pasáži venovanej Číne Trump povedal, že obchodná bilancia s touto krajinou nie je pre USA prijateľná a že USA nehodlajú naďalej tolerovať žiadne zneužívanie postavenia v obchodnom vzťahu. „Musíme zabezpečiť, aby všetci hrali podľa pravidiel, a to teraz nerobia,“ vyhlásil. Trump uistil, že nedovolí zneužívanie USA pri obchodovaní. „Vždy budem klásť Ameriku na prvé miesto,“ uistil.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vietnam #Vladimir Putin #Donald Trump