Z médií budú agenti. USA a Rusko si vymieňajú údery

Zákon prijatý v roku 1938 s cieľom zabrániť šíreniu nacistickej propagandy a dezinformácií sa USA rozhodli použiť proti ruskej štátnej televízii RT.

11.11.2017 13:09
debata (95)

Moskva odpovie recipročne. Do týždňa chce prijať novelu zákona, na základe ktorej sa v Rusku budú musieť zaregistrovať ako zahraniční agenti cudzie médiá.

Ministerstvo spravodlivosti USA dalo americkej filiálke ruskej televízie ultimátum, aby sa do pondelka zaregistrovala ako zahraničný agent, oznámila šéfredaktorka RT Margarita Simonianová. V opačnom prípade jej vraj hrozí zmrazenie bankových účtov a dokonca aj uväznenie vedúceho pobočky. Podľa Simonianovej pri takých „ľudožrútskych“ podmienkach by spoločnosť v USA nebola schopná pracovať. „Preto sa radšej zaregistrujeme ako zahraničný agent, aj keď s tým kategoricky nesúhlasíme,“ citovala ju agentúra TASS.

RT sa podľa Simonianovej chystá neoprávnenosť požiadavky amerického ministerstva dokázať na súde. „Táto požiadavka je diskriminačná, odporuje zásadám demokracie a slobody slova a znemožňuje nám rovnocenne konkurovať iným zahraničným televíznym kanálom, ktoré pracujú v Amerike bez toho, aby boli registrované ako zahraniční agenti,“ argumentovala. Kanál RT začal vysielať v roku 2005 pod pôvodným názvom Russia Today s deklarovaným cieľom prezentovať ruský pohľad na dianie vo svete a informovať o udalostiach, ktoré ignorujú západné médiá. Na Západe čelí RT spolu s ruskou agentúrou Sputnik kritike za šírenie propagandy a konšpiračných teórií. Obvinenia sa týkajú okrem iného manipulácie s verejnou mienkou pri vlaňajších amerických prezidentských voľbách a britskom referende o vystúpení z EÚ.

Aj Rusko má svoj zákon o zahraničných agentoch. Bol prijatý v roku 2012 po rozsiahlych protivládnych protestoch. Vzťahuje sa na neziskové organizácie finančne podporované z cudziny. Podľa kritikov ho Moskva zneužíva na postih nepohodlných médií a humanitárnych organizácií.

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin oznámil, že Štátna duma sa novelou zákona o zahraničných agentoch, ktorý sa doteraz nevzťahoval na médiá, začne zaoberať už v najbližších dňoch. „Je veľmi pravdepodobné, že zákon v troch čítaniach stihneme prijať do konca týždňa,“ povedal podľa televízie Dožď. Medzi médiami, ktoré majú v Rusku dostať biľag zahraničných agentov, sa spomínajú Hlas Ameriky, Rádio Sloboda a CNN.

Sklamaný Putin

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prejavil „sklamanie“ nad americkými opatreniami obmedzujúcimi činnosť ruských médiách v Spojených štátoch. Podľa neho ide o útok na slobodu prejavu. Ruská odvetné opatrenia budú podľa neho „primeraná a recipročné“.

„Chcem upozorniť na skutočnosť, že neexistuje – a nemôže existovať – dôkaz, že ruské médiá zasahovali do (americkej prezidentskej) volebnej kampane,“ tvrdil Putin.

Ruský prezident zároveň označil za prirodzené, že ruský parlament v reakcii na americké obmedzenia jedná o protiopatreniach, pri ktorých pripustil, že „sú možno trochu príliš tvrdé“.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #médiá