Španielsky premiér Rajoy pred voľbami podporí katalánskych ľudovcov

Premiér navštívil Barcelonu prvý raz odkedy zbavil katalánskych lídrov právomocí, rozpustil regionálny parlament a vyhlásil predčasné voľby.

12.11.2017 08:14 , aktualizované: 16:43
debata (21)

Španielsky premiér Mariano Rajoy v nedeľu vyzval Kataláncov, aby sa v blížiacich sa regionálnych parlamentných voľbách naplánovaných na 21. decembra zbavili separatistov v parlamente. Členom a podporovateľom jeho Ľudovej strany na stretnutí v Barcelone povedal, že by chcel, aby „vysoká účasť otvorila nové obdobie normálneho života“.

Rajoy navštívil Barcelonu prvý raz odkedy v reakcii na vyhlásenie nezávislosti zo strany katalánskeho parlamentu zbavil katalánskych lídrov právomocí, rozpustil regionálny parlament a zvolal spomínané predčasné voľby.

„Je dôležité, aby sme do Katalánska vrátili pocit normálnosti a aby sa nám to podarilo čím skôr, musíme zmierniť spoločenské a ekonomické napätie,“ vyjadril sa s tým, že separatistické snahy predstavujú hrozbu a vyvolali podľa neho neistotu. Podľa predvolebných prieskumov je súboj medzi separatistami a tými, ktorí si želajú zotrvanie regiónu v Španielsku, tesný. Rajoyova konzervatívna Ľudová strana síce od roku 2011 vyhrala v troch celoštátnych voľbách, no v katalánskych regionálnych voľbách v roku 2015 získala menej ako 10 percent hlasov.

V Barcelone sa v sobotu zišli stovky tisíc ľudí, ktorí žiadali prepustenie zadržaných katalánskych separatistických politikov. Osem bývalých členov rozpusteného katalánskeho parlamentu a dvaja aktivisti sú za mrežami, kým španielske úrady prešetria ich úlohy vo vyhlásení nezávislosti Katalánska, ktorým podľa vlády v Madride porušili ústavu. Podľa barcelonskej polície sa na pochode zúčastnilo 750-tisíc ľudí.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #barcelona #Katalánsko