Až 40 konzervatívnych poslancov si želá odchod Mayovej, píše The Times

Takýto vývoj by znamenal ďalšie problémy pre premiérku, ktorej pozíciu výrazne oslabili predčasné voľby v júni.

12.11.2017 08:21
debata

Štyridsať britských zákonodarcov za konzervatívnu stranu sa podľa denníka The Sunday Times dohodlo na podpísaní listu, ktorý vyjadruje nedôveru premiérke Therese Mayovej. To je len o osem menej, než je potrebné na vyvolanie procesu voľby nového šéfa konzervatívnej strany, komentovala agentúra Reuters.

Takýto vývoj by znamenal ďalšie problémy pre premiérku, ktorej pozíciu výrazne oslabili predčasné voľby v júni. Vláda Mayovej sa tiež potýka s pomalým vyjednávaním ohľadom podmienok odchodu z Európskej únie a škandálom okolo sexuálneho obťažovania. Preň nedávno odstúpil minister obrany Michael Fallon, kabinet potom tento týždeň prišiel o ministerku pre medzinárodný rozvoj Priti Patelovú, ktorá rezignovala, pretože vraj nedostávala „vysoký štandard, ktorý od svojej práce očakávala“.

Nahradiť Mayovú na čele konzervatívcov niekým iným sa časť straníkov snažila už po jej kritizovanom prejave pri každoročnom zjazde strany. Tento pokus zlyhal, ale podľa Reuters sú mnohí s jej počínaním nespokojní a diskusie o jej konci pretrvávajú. Ak by v čele strany došlo k výmene, nový líder by prevzal ako post predsedu strany, tak predsedu vlády, bez toho, aby muselo dôjsť k voľbám.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Theresa Mayová