Orbán povedie vládny Fidesz v aprílových voľbách, Sorosa označil ako hrozbu

Maďarský premiér Viktor Orbán povedie vládnu stranu Fidesz do boja v parlamentných voľbách v budúcom roku. Bude sa snažiť o tretí premiérsky mandát.

12.11.2017 20:09
orbán Foto: ,
Viktor Orbán vo svojom prejave dodal, že bojuje proti "globalizačným" názorom.
debata (15)

Podľa agentúry Reuters Orbán prijal podporu svojej strany, aby sa opäť stal jej volebným lídrom. Pri tejto príležitosti povedal, že potrebuje ešte jeden štvorročný mandát na to, aby zmeny, ktoré v krajine vykonáva, zostali už nemenné.

Orban, ktorý stavia svoju politiku na konfrontácii s Európskou úniou, vedie neustálu kampaň proti prisťahovalectvu, presadzuje kontrolu nad médiami a súdmi a kritizuje snahy o prehĺbenie európskej integrácie, dostal jednohlasnú podporu všetkých 1358 delegátov straníckeho zjazdu, aby viedol Fidesz ďalšie dva roky.

Päť mesiacov pred voľbami sú prieskumy verejnej mienky voči Fidesz priaznivé a dávajú tak strane nádej na ďalšie presvedčivé víťazstvo. Na druhé miesto sa má navyše šancu predrať krajne pravicový Jobbik, ktorý ide v prejavoch nacionalizmu a šovinizmu ešte oveľa ďalej. „Neexistuje nálada pre zmenu vlády v Maďarsku, rovnako ako nálada pre zmenu opozície,“ povedal 54-ročný Orbán za smiechu a potlesku svojich spolustraníkov.

Orbán vo svojom prejave dodal, že bojuje proti „globalizačným“ názorom, ktoré ohrozujú kresťanské národy EÚ a ich morálne základy, z čoho opäť obvinil amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Sorosova nadácia okrem iného prispieva aj organizáciám pomáhajúcim utečencom.

„Niektoré krajiny v Európe sa rozhodli prekročiť kresťanstvo a svoj vlastný národný charakter,“ povedal Orbán. Podľa Orbána je súčasťou Sorosovho plánu zvrhnúť v Európe vlády obhajujúce národné záujmy, teda aj tú maďarskú.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros