Libanonský premiér Saad Harírí sa čoskoro vráti domov

Premiér je podľa vlastných slov slobodný a do Libanonu sa vráti v priebehu nasledujúcich dní.

12.11.2017 22:00
debata (6)
Libanonský premiér Saad Harírí, ktorý nedávno zo Saudskej Arábie nečakane ohlásil rezignáciu na svoj post, sa čoskoro vráti domov. Vyjadril sa tak v nedeľu v rozhovore pre Future TV. Ako povedal, rezignoval, aby Libanon ochránil pred hroziacim nebezpečenstvom, no nešpecifikoval, čo to malo podľa neho byť. „Som slobodný,“ povedal redaktorovi naznačujúc, že ho v Saudskej Arábii neväznia, a dodal, že sa do Libanonu vráti v priebehu nasledujúcich dní.

Rozhovor zverejnil ako reakciu na tlak libanonských úradov, ktoré odmietli prijať jeho rezignáciu s odôvodnením, že ju vyhlásil v Saudskej Arábii a preto neplatí. Funkcie sa podľa vlastných slov vzdal z vlastnej vôle a cieľom bolo spôsobiť „pozitívny šok“. Varoval zároveň pre iránskym zasahovaním, ktoré podľa jeho slov narúša vzťahy s ostatnými arabskými krajinami.

Harírí, ktorý má dvojaké, libanonsko-saudské občianstvo, ohlásil rezignáciu správou, ktorú 4. novembra odvysielala saudská televízia. Kritizoval v nej Irán a hnutie Hizballáh a vyjadril obavy o svoju bezpečnosť. Jeho otec, bývalý premiér Rafík Harírí, zahynul pri bombovom atentáte v roku 2005. Harírího rodina žije v Rijáde.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Saad Hariri