Severokórejského vojaka postrelili pri dezercii do Južnej Kórey

Severokórejského vojaka postrelili jeho druhovia v zbrani, keď cez demilitarizovanú zónu dezertoval do Južnej Kórey. Zbeha s poraneným ramenom a lakťom našli na južnej strane hraničnej dediny Pchanmundžom, 50 metrov od vojenskej demarkačnej línie, informovalo juhokórejské ministerstvo obrany. Vrtuľník Veliteľstva OSN (UNC) vojaka prepravil do nemocnice.

13.11.2017 11:44
KĽDR dezercia vojak Južná Kórea Foto: ,
Juhokórejský vojak sa rozpráva s lekárom v nemocnici, kde je hospitalizovaný vojak z KĽDR, ktorého postrelili pri dezercii.
debata (56)

„Prebehlíka urýchlene transportovala do nemocnice helikoptéra UNC. K vzájomnej paľbe nedošlo,“ informovalo ministerstvo obrany. UNC dohliada na dodržiavanie prímeria medzi Kóreami.

Vojak si zvolil nezvyklú cestu. Zo strážneho stanovišťa na severe Pchanmundžomu vyrazil na juh dediny a Severokórejčania na neho pritom začali páliť.

Južná a Severná Kórea sú dodnes fakticky vo vojnovom stave. Vojnu zo začiatku 50. rokov ukončili iba prímerím podpísaným roku 1953 práve v Pchanmundžome.

Od toho momentu zo Severnej do Južnej Kórey utieklo okolo 30 000 ľudí. Väčšina z nich však zvolila cestu okľukou – cez Čínu a juhovýchodnú Áziu.

Demilitarizovanú zónu strážia z oboch strán stovky tisíc vojakov pripravených na boj. Hranicu lemuje ostnatý drôt a protitankové prekážky. V prihraničnej oblasti údajne leží viac ako milión mín. Nežijú tam žiadni civilisti.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea