Väčšina Španielov chce predčasné voľby, Puigdemont zo separatizmu viní Rajoya

Katalánsky expremiér Carles Puigdemont, ktorý čelí v Španielsku obvineniu zo vzbury pre snahy o nezávislosť Katalánska, obvinil vládnych ľudovcov španielskeho premiéra Mariana Rajoya zo zodpovednosti za nárast separatizmu. V rozhovore s belgickým denníkom Le Soir Puigdemont takisto pripustil, že je stále "možno" aj iný variant než nezávislosť Katalánska.

13.11.2017 13:06 , aktualizované: 15:50
debata (46)

„Vždy je to možné,“ odpovedal Puigdemont na otázku, či je možné iné riešenie katalánskeho problému než nezávislosť.

Puigdemont je teraz v Belgicku, kde čaká na rozhodnutie tamojšieho súdu o vydaní do Španielska na trestné stíhanie. Z úradu ho odvolala spolu s jeho kabinetom španielska vláda potom, čo katalánsky parlament 27. októbra schválil rezolúciu o nezávislosti.

Podľa Puigdemonta siahajú korene nárastu separatizmu v Katalánsku a tým aj súčasnej krízy do roku 2010, keď ústavný súd v Madride anuloval nový autonómny štatút, ktorý predtým schválil katalánsky aj španielsky parlament.

Tento status napadli na ústavnom súde španielski ľudovci, vedení už vtedy terajším premiérom Marianom Rajoyom. Napadli v ňom všetky ustanovenia, v ktorých boli Katalánci označovaní za „národ“.

V roku 2010 bolo len 14 separatistických poslancov

„Viete, koľko bolo vtedy v katalánskom parlamente separatistických poslancov? Štrnásť zo 135, dnes ich je 72. Zodpovednosť za nárast separatizmu nesie najmä Ľudová strana,“ uviedol Puigdment k zloženiu regionálneho parlamentu.

Práve parlament vzišiel z volieb v septembri 2015, v ktorých vyhrali separatisti, schválil niekoľko dokumentov predpokladajúcich vznik samostatnej katalánskej republiky. Po odhlasovaní rezolúcie o nezávislosti koncom októbra Madrid tamojší parlament so súhlasom španielskeho Senátu rozpustil a vyhlásil nové voľby.

Puigdemont je spolu so štyrmi ministrami odvolanej katalánskej vlády teraz v Bruseli, kde majú tento piatok postaviť pred súd kvôli žiadosti o vydanie do Španielska. Ostatné exministri katalánskej vlády sú až na jedného v španielskej vyšetrovacej väzbe.

Väčšina Španielov je za predčasné voľby

Viac ako polovica Španielov nie je spokojná so súčasnou vládou v Madride a želá si, aby premiér Mariano Rajoy vyhlásil čo najskôr predčasné parlamentné voľby. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, o ktorom informoval španielsky denník El País.

Podľa prieskumu z minulého týždňa sa tiež šesťdesiat percent opýtaných domnieva, že situácia v Katalánsku nie je taká vážna, a 54 percent si myslí, že Rajoyova vláda reaguje adekvátne.

Za predčasné voľby sa v prieskume spoločnosti Metroscopia minulý týždeň vyslovilo 55 percent Španielov, o mesiac skôr to pritom bolo len 49 percent. V predčasných voľbách by teraz síce opäť vyhrali Rajoyovi vládni ľudovci, získali by ale o takmer sedem percent menej ako v minuloročných voľbách.

Počet Španielov pochádzajúcich z oblastí mimo Katalánska, ktorí považujú kroky Madridu voči Katalánsku za adekvátne, výrazne vzrástol od predchádzajúceho prieskumu, teda po prevzatí priameho riadenia tejto autonómnej oblasti španielskou vládou. Ešte v polovici októbra označila väčšina Španielov, aj Kataláncov, konanie Madridu za neprimerané.

Stratili by ľudovci aj radikálni Unidos Podemos

Prieskum hodnotenia vlády premiéra Mariana Rajoya sa uskutočnil minulý týždeň, teda rok po tom, čo sa vláda ujala úradu. Vláda doteraz uskutočnila len malú časť zo svojho volebného programu, a to preto, že nemá absolútnu väčšinu poslancov v Kongrese.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že vládna ľudová strana od predchádzajúcich volieb v júni 2016 stratila voličov. Ak by sa voľby konali teraz, hlasovalo by za ľudovcov 26 percent voličov, zatiaľ čo vlani vo voľbách to bolo 33 percent.

Výrazný nárast (z 13 na takmer 23 percent) zaznamenala od volieb strana Ciudadanos, ktorá menšinovú vládu podporuje a ktorá by teraz získala rovnako hlasov ako socialisti.

Za nich by hlasovalo rovnaké množstvo voličov ako vlani. Veľký prepad zaznamenala od minuloročných volieb radikálne ľavicová strana Unidos Podemos, ktorá by teraz dostala necelých 15 percent hlasov.

Na rozložení politických síl v Španielsku sa určite podpíšu aj výsledky regionálnych volieb v Katalánsku, ktoré sa konajú 21. decembra. Podľa posledných prieskumov v nich separatisti zrejme stratia absolútnu väčšinu v regionálnom parlamente.

Falošné správy už aj v Španielsku

Falošné správy a cielené dezinformácie na internete, za ktorými by mohlo stáť Rusko, sa objavili aj v Španielsku po referende o nezávislosti Katalánska, ktoré sa konalo 1. októbra a španielska vláda ho označila za ilegálne. O údajnej kampani založenej na dezinformáciách súvisiacich s Katalánskom v pondelok informovali španielski ministri zahraničných vecí a obrany Alfonso Dastis a María Dolores de Cospedal.

Minister zahraničia ani ministerka obrany však neprezradili o údajných dezinformáciách šírených na internete nič viac, okrem toho, že časť z nich sa začala šíriť z územia Ruska a druhá z Venezuely. Šéf diplomacie chce však v pondelok s týmito zisteniami oboznámiť rezortných kolegov z iných členských krajín EÚ.

Šéfka rezortu obrany nechcela povedať ani to, čoho sa táto údajná kampaň týka, ako a komu by mala pomôcť a aký je jej rozsah. „Mení sa to každý deň. Rozsah sa nedá špecifikovať,“ povedala. Ani jeden z ministrov neposkytol ani príklady údajných falošných správ, ktoré by mali súvisieť s dianím okolo Katalánska.

Pozrite si vývin udalostí v Katalánsku:
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Rusko #Venezuela #Katalánsko #separatizmus #Carles Puigdemont #dezinformácia