Varšava odsúdila rasizmus a xenofóbiu, ale pochod krajnej pravice bráni

Poľské ministerstvo zahraničia uviedlo, že dôrazne odsudzuje rasizmus a antisemitské a xenofóbne myšlienky. Pochod krajnej pravice vo Varšave vo sviatok poľskej nezávislosti považuje najmä za prejav vlasteneckých hodnôt, informovala agentúra AP.

13.11.2017 15:20
Pochod, Poľsko Foto: ,
Protestujúci na pochode niesli poľské vlajky a zapaľovali svetlice.
debata (23)

Na spomínanej akcii sa objavili heslá ako „biela Európa bratských národov“, volanie po „čistej krvi“ či keltský kríž – symbol vyznávačov belošskej nadradenosti.

Ministerstvo zahraničia tieto prvky sobotného pochodu nezávislosti označilo za „podružné“ a dodalo, že nie je spravodlivé na ich základe akciu hodnotiť. Pochod bol vraj „veľkou oslavou Poliakov, odlišných vo svojich názoroch, ale zjednotených okolo spoločných hodnôt slobody a vernosti k nezávislej domovine“.

Na akcii poľských radikálov uskutočnenej pod heslom „My chceme Boha“ sa podľa polície zúčastnilo viac ako 60 000 ľudí. Boli medzi nimi rodiny s deťmi a seniori, tiež však napríklad známa osobnosť britskej krajne pravicovej scény Tommy Robinson a líder talianskej neofašistickej strany Nová sila (Forza Nuova) Roberto Fiore.

Protižidovské odkazy minister ignoruje

AP upozorňuje na to, že k organizátorom pochodu sa radia skupiny Celopoľská mládež, Národné hnutie a Národné obrodenie Poľska, ktoré majú korene v medzivojnových antisemitských organizáciách. Jeden z účastníkov v sobotu povedal štátnej televízii TVP, že si želá, aby „bolo židovstvo odstavené od moci“.

Na transparentoch sa v sobotu objavili slová ako „Európa bude biela, alebo neobývateľná“, „čistá krv, jasná myseľ“, „nie islamu“ a tiež slogany namierené proti Židom a homosexuálom, napísal server Politico. Poľský minister vnútra Mariusz Błaszczak údajne na otázky ohľadom nenávistného charakteru pochodu odpovedal: „To je len váš názor, pretože sa správate ako politickí aktivisti.“

Hovorca izraelského ministerstva zahraničia Emmanuel Nahšon označil udalosť za „nebezpečný pochod extrémnych a rasistických živlov“. „Dúfame, že poľské úrady proti organizátorom zakročia. História nás učí, že s prejavmi rasovej neznášanlivosti je potrebné sa vysporiadať rýchlo a rozhodne,“ citovala Nahšona AP.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rasizmus #pochod #xenofóbia