Zemetrasenie v Iraku: Smrtonosný úder na hraniciach s Iránom

"Práve som pozerala televíziu, keď kurdský moderátor v štúdiu v Kirkúku diskutoval v priamom prenose s kolegom v Sulejmánii. Ten sa však odrazu roztancoval rovnako ako všetko okolo neho." vracia sa na začiatok tragédie Daniela Práznovská, spolupracovníčka Pravdy v Erbile.

13.11.2017 18:00
iran, irak, zemetrasenie Foto: ,
Iránska žena oplakáva príbuzného.
debata (1)

Stovky mŕtvych, tisíce zranených a desaťtisíce ľudí bez strechy nad hlavou, taký je výsledok jedného z najväčších tohtoročných zemetrasení, ktoré dosiahlo 7,3 stupňa Richterovej stupnice.

Iránsko-iracké pohraničie zasiahlo v nedeľu večer o 21.18 h. miestneho času (19.18 h. nášho času). O sile smrtonosného živlu svedčí skutočnosť, že otrasy pocítili aj v Kostarike, Japonsku, Kuvajte, Izraeli, ale aj na rusko-kazašskej hranici.

Sedela som pri večeri s deťmi a odrazu celá budova začala tancovať.
Madžída Amir, obyvateľka Bagdadu

Podľa záchranárov počet obetí bude pravdepodobne narastať, pretože sa ešte nedostali do vyššie položených dedín, v ktorých obyvatelia žijú v hlinených domoch. A práve tie sú najzraniteľnejšie. Podľa iránskej televízie IRINN ide konkrétne o osem postihnutých dedín.

Roztancovaná budova

„Práve som pozerala televíziu, keď kurdský moderátor v štúdiu v Kirkúku diskutoval v priamom prenose s kolegom v Sulejmánii. Ten sa však odrazu roztancoval rovnako ako všetko okolo neho. Bolo počuť zvuk rozbitého skla,“ vracia sa na začiatok tragédie Daniela Práznovská, spolupracovníčka Pravdy v Erbile.

Potvrdila, že najviac sú postihnuté kurdské mestá Derbendikan, Germijan a v minulosti smutne preslávená Halabdža. Proti obyvateľom mesta totiž v marci 1988 použil diktátor Saddám Husajn chemické zbrane. Ich obeťami sa stalo viac ako 5 000 Kurdov a ďalších 10 000 utrpelo zranenie.

zväčšiť Foto: Pravda
zemetrasenie, irak, iran

„Sedela som pri večeri s deťmi a odrazu celá budova začala tancovať,“ povedala pre Reuters Madžída Amir, obyvateľka Bagdadu, v ktorom otrasy dosiahli 6,2 stupňa. „Najprv som si myslela, že explodovala obrovská bomba, ale odrazu som počula, ako ľudia kričia: Zemetrasenie!“ cituje agentúra Iračanku.

Najväčšie obete na životoch a obrovské materiálne škody však zaznamenali na iránskej strane spoločnej iracko-iránskej hranice.

Nepotrebujeme špinavú Erdoganovu pomoc

„Zemetrasenie bolo také silné, že doslova prevracalo ľudí na hlavu a rovnako obrátilo hore základmi mnohé domy.“ informovala iránska agentúra IRNA. Najsilnejšie otrasy boli v blízkosti epicentra v meste Karmanšach. Podľa očitých svedkov živel za niekoľko sekúnd zrovnal so zemou asi tisícku budov. Mnohí ľudia si ani nestihli uvedomiť, čo sa deje. Všetky nemocnice v okolí boli odrazu plné zranených.

„Ťažko opísať, čo sa tu deje. Privážajú nových a nových zranených. Nemáme už pre ďalších miesto,“ povedal pre televíziu REN TV jeden z medikov v Karmanšachu. Mesto i celá oblasť ostali bez dodávok elektriny, telefonického spojenia a internetu. V noci na pondelok ľudia spali na uliciach. Niektorí kvôli zničeným alebo vážne poškodeným obydliam a iní zase zo strachu, že sa situácia môže opakovať. Iránska seizmologická služba už zaznamenala ďalších asi 180 otrasov a vraj budú ešte pokračovať.

„Obrovské škody na životoch a majetku sú v Karmanšachu vzdialenom asi 15 kilometrov od hranice,“ potvrdil v pondelok podvečer BBC prvé informácie záchranár Pir-Husajn Kulivand. Aj v tomto prípade, ako aj na oboch stranách iránsko-irackej hranice záchrannú operáciu komplikujú zosuvy pôdy.

„Pociťujeme nedostatok pitnej vody, potravín, stanov, ale aj núdzového bývania,“ cituje Nadžara, jedného zo záchranárov, agentúra Mehr. Dodal však, že to „určite zvládneme“.

Napriek tomu viaceré krajiny okrem vyjadrenia súcitu ponúkli aj pomoc. Niektoré neostali iba pri slovách.

„Napríklad Turecko cez hraničný priechod Habur poslalo na 50 vozidlách do irackého Kurdistanu deky, lieky, ohrievače a do Sulejmánie vyslalo aj mobilné záchranné čaty,“ informovala naša spolupracovníčka Práznovská. Zároveň pripomenula, že pritom ráno v deň tragédie turecké lietadlá bombardovali pozície ozbrojeného krídla Strany kurdských pracujúcich. Hnutia postaveného v Turecku mimo zákona.

„Bol to už druhý turecký útok za týždeň v horách obklopujúcich Sulejmániu. A tak nečudo, že Kurdi reagovali heslami ako "Nepotrebujeme špinavú Erdoganovu pomoc,“ alebo „Turci nebudú nikdy našimi priateľmi.“

Následky zemetrasenia

Irán

  • 407 obetí
  • Viac ako 6 700 zranených
  • Okolo 70 000 bez strechy nad hlavou

Irak

  • 7 mŕtvych
  • 425 zranených
  • Magnitúda: 7,3, v epicentre 10–11 stupňov
  • Epicentrum: v hĺbke 10 km, 202 km severovýchodne od Bagdadu a 104 km od iránskeho mesta Kermanšach

ZDROJ: IRÁNSKA AGENTÚRA IRNA, IRACKÉ MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Irak #Irán