Nemecko súdi lekárnika, ktorý zarobil milióny riedením liekov na rakovinu

Len zdravotným poisťovniam poskytujúcim poistenie zo zákona vznikla škoda vo výške 56 miliónov eur.

13.11.2017 20:28
debata (2)

V nemeckom meste Essen začal súd s lekárnikom, ktorý si prišiel na milióny eur bezohľadným podvodom s liekmi na rakovinu. Obžalovaný je z porušenia zákona o liekoch, z podvodu a z pokusu o ublíženie na zdraví. Za to 47-ročnému mužovi hrozí podľa agentúry DPA až desať rokov väzenia a zákaz výkonu povolania.

Veľký škandál s liekmi prepukol vlani, keď vyšlo najavo, že teraz súdený lekárnik v značne veľkom rozsahu klamal pri príprave liekov určených pre ľudí chorých na rakovinu. Postihnutých tak bolo prinajmenšom 1 000 pacientov a len zdravotným poisťovniam poskytujúcim poistenie zo zákona vznikla škoda vo výške 56 miliónov eur.

Postihnutí a aj široká verejnosť netrpezlivo čakajú, či sa počas procesu dočkajú vysvetlenia celej aféry a či sa obžalovaný k obvineniam konečne vyjadrí. Ten doteraz mlčí.

Podľa prokurátorov obžalovaný v rokoch 2012 až 2016 znížil účinnú látku v liekoch proti rakovine takmer 62 000-krát. Jeho motiváciou bolo „získať podstatný zdroj príjmov“. Obžalovací spis obsahuje zoznam 35 účinných látok, ktoré podvodný lekárnik nakúpil v skutočnosti v maximálne 70 percentách požadovaného množstva.

Počas vyšetrovania sa zistilo, že takto boli postihnutí pacienti 37 lekárov, kliník a zdravotných zariadení v šiestich spolkových krajinách, väčšinou v Severnom Porýní-Vestfálsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #lieky #rakovina #súdny proces #falšovanie #lekárnik