Poľsko oslavuje nezávislosť. Aj s možno najväčším pochodom extrémistov

Heslo tohtoročného pochodu znie "Chceme Boha", akcia je však spojená aj s antisemitizmom a protiimigračnými sloganmi.

13.11.2017 22:38
polsko, pochod, varsava Foto: ,
Fašistický pochod v poľskej Varšave.

V Poľsku sa v pondelok slávil sviatok nezávislosti, 99 rokov po podpísaní prímeria, ktoré ukončilo prvú svetovú vojnu. V posledných rokoch sa pri tejto príležitosti vo Varšave koná jedno z najväčších stretnutí nacionalistov v Európe, ktorého sa vlani podľa polície zúčastnilo zhruba 75-tisíc ľudí.

Heslo tohtoročného pochodu nezávislosti znie „Chceme Boha“, akcia je však spojená aj s antisemitizmom a protiimigračními sloganmi. V poľskej metropole sa pondelok konali aj akcie antifašistov a Výboru na obranu demokracie (KOD).

Stretnutie fašistov Európy

Pochod nezávislosti sa prvýkrát konal v roku 2009 a jeho trasa vedie centrom Varšavy od kruhového objazdu Romana Dmowského cez rieku Vislu k Národnému štadiónu. Podľa agentúry AP sa z pomerne malej akcie postupne stalo stretnutie fašistov a príslušníkov krajnej pravice nielen z celého Poľska, ale aj zo Slovenska, Maďarska či Švédska.

Aj tento rok sa očakávajú desiatky tisíc účastníkov. Má medzi nimi byť aj líder talianskej neofašistickej strany Nová sila (Forza Nuova) Roberto Fiore, napísal web denníka Gazeta Wyborcza.

V piatok mal na krajne pravicovej konferencii vo Varšave vystúpiť aj zástanca Belošskej nadradenosti Američan Richard Spencer, poľská vláda mu však odkázala, že v jej krajine nie je vítaný.

„Boh, česť, vlasť“

Heslo „Chceme Boha“ je prevzaté z názvu starej poľskej náboženskej piesne, organizátori pochodu v propagačných materiáloch uvádzajú tiež vlastenecké motto „Boh, česť, vlasť“. Podľa šéfa protiextremis­tického združenia Never Again Rafala Pankowského pochod nevychádza z náboženského presvedčenia.

„Myslím si, že väčšina organizátorov nie je príliš pobožná. Používajú kresťanstvo ako akúsi známku identity, ktorá dnes spočíva hlavne v antiislamskom postoji,“ povedal AP sociológ Pankowski. Dodal, že pochodu sa okrem katolíckych skupín mienia zúčastniť tiež krajne pravicoví „novopohania“.

Očakávajú sa protidemonštrácie

Z pochodu nezávislosti sa podľa Pankowského dosť možno stalo najväčšie stretnutie krajne pravicových extrémistov na svete. Podobne ako vlani sa aj tento rok vo Varšave čakajú protidemonštrácie. Vlastné akcie nahlásili antifašisti a Výbor na obranu demokracie (KOD). Minulý rok na bezpečnosť v poľskej metropole dohliadalo 7000 policajtov.

Zo sociologických prieskumov vyplýva, ako uviedol Pankowski, že v Poľsku sú na osvojenie xenofóbie a krajne pravicového nacionalizmu paradoxne náchylnejšie mladšie generácie, ktoré vyrastali v demokratickom prostredí. „Myslím, že mnoho z nich si tieto názory zachová po ďalšie desaťročia. Ten problém len tak nevymizne,“ povedal.

chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Varšava #extrémizmus #extrémisti #pochod #pochod nacionalistov