Trumpov syn bol počas predvolebnej kampane v kontakte s WikiLeaks

Najstarší syn amerického prezidenta Donalda Trumpa bol počas minuloročnej predvolebnej kampane v kontakte s kontroverzným serverom WikiLeaks. Informovala o tom agentúra AP. Donald Trump mladší zverejnil svoju komunikáciu s twitterovým účtom WikiLeaks krátko potom, čo na ňu upozornil magazín The Atlantic.

14.11.2017 07:17
Donald Trump Jr. Foto: ,
Donald Trump junior na archívnej fotografii zo 4. novembra 2016, keď sa zúčastňoval na predvolebnej kampane svojho otca.
debata (3)

Na serveri Wikileaks sa pred vlaňajšími novembrovými prezidentskými voľbami v USA objavili dokumenty, ktoré unikli po hackerských útokoch na servery Demokratickej strany a ktoré vrhli na Trumpovu súperku Hillary Clintonovú nepriaznivé svetlo. Podľa amerických tajných služieb bol tento útok vedený z Ruska.

Trump mladší zverejnil v pondelok večer komunikáciu so serverom, ktorú viedol pred i po voľbách. Server Wikileaks synovi súčasného šéfa Bieleho domu poslal niekoľko rôznych žiadostí, napríklad o komentár k odhaleniu o Clintonovej. Navrhol mu aj to, aby ich prostredníctvom zverejnil daňové priznanie svojho otca. Odporučil tiež, aby sa Trump starší v prípade volebnej porážky nevzdával a výsledok napadol.

Schôdzku s Rusmi potvrdil, ovplyvňovanie nie

Prvú správu z twitterového účtu WikiLeaks Donald Trump mladší dostal na konci minulého septembra, poslednú ešte tento rok v júli. Podľa zverejnených informácií prezidentov syn odpovedal len trikrát, naposledy v októbri minulého roka.

Zakladateľ severu WikiLeaks Julian Assange najprv na twitteri uviedol, že nemôže informácie o komunikácii medzi Trumpom mladším a WikiLeaks potvrdiť. Neskôr ale jeho tweety zdieľal.

Trump mladší už skôr v rámci vyšetrovania údajného ovplyvňovania amerických prezidentských volieb Ruskom priznal, že sa vlani stretol s ruskou právničkou Nataliou Veselnickou, pretože mohla disponovať kompromitujúcimi informáciami o Clintonovej. Schôdzku s Veselnickou, ktorá má podľa médií kontakty na ruské vedenie, odôvodnil snahou o posúdenie „spôsobilosti“ Clintonovej stať sa prezidentkou. Trump junior ale vyhlásil, že schôdzka nič nepriniesla, a zároveň zdôraznil, že sa nikdy tajne nedohadovali s Rusmi na ovplyvnení amerických prezidentských volieb.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Donald Trump #Donald Trump jr.