Taliban v južnom Afganistane zabil 22 policajtov

Pri sérii útokov na niekoľko desiatok policajných stanovíšť v juhoafgánskej provincii Kandahár v noci na utorok prišlo o život 22 policajtov a ďalších 15 ich bolo zranených. K činu sa prihlásilo islamistické hnutie Taliban.

14.11.2017 08:13
debata (6)

S odkazom na afganskú políciu o tom informovala agentúra Reuters. Pri prestrelke medzi príslušníkmi Talibanu a políciou podľa afganských úradov prišlo o život 45 radikálov a 35 ich bolo zranených. Žiadneho stanovišťa sa Taliban nezmocnil.

„Naše sily odolávali do príchodu posíl,“ povedal policajný hovorca Zía Durrani s tým, že sa polícii s podporou letectva podarilo Taliban poraziť.

Taliban na internete uviedol, že pri incidente jeho bojovníci zabili 43 policajtov a zničili 13 obrnených vozidiel. Počty mŕtvych udávané radikálmi však často bývajú premrštené.

Podľa americkej armády má afganská vláda pod kontrolou menej ako dve tretiny krajiny. Zvyšok ovláda Taliban a ďalšie ozbrojené skupiny. Vlani afganská armáda prišla o desať percent bojovej sily: približne 7000 vládnych vojakov bolo zabitých, 12 000 zranených a tisíce ďalších dezertovali.

V čase vrcholného nasadenia v roku 2011 pôsobilo v Afganistane cez 110 000 vojakov NATO. Priame bojové operácie jednotiek USA a NATO boli ukončené v roku 2014 a ich úloha sa teraz sústreďuje na podporu a výcvik afganskej armády v boji proti terorizmu. V októbri prišlo podľa agentúry AP pri útokoch Talibanu v Afganistane o život asi 200 príslušníkov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #polícia #Taliban