Trump: Svet už vie, že pravidlá obchodovania s USA sa zmenili

Všetky krajiny obchodujúce so Spojenými štátmi už teraz vedia, že pravidlá vzájomných obchodných vzťahov sa zmenili v prospech spravodlivosti a vyváženosti. Na záver cesty po Ázii, počas ktorej navštívil Japonsko, Južnú Kóreu, Čínu, Vietnam a Filipíny, to na twitteri napísal americký prezident Donald Trump.

14.11.2017 09:22
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (7)

„Po mojom ázijskom turné vedia všetky štáty, ktoré s nami obchodujú, že sa pravidlá zmenili. So Spojenými štátmi musia jednať spravodlivo,“ napísal Trump s tým, že doterajšie obchodné deficity v neprospech USA je potrebné rýchlo znížiť. Dodal tiež, že ním prerokované obchodné dohody budú spravodlivé, čo sa nedá povedať o hororových počinoch predchádzajúcich amerických administratív.

Trump sa ešte v utorok zúčastnil niektorých častí summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). S účastníkmi sa zišiel na pracovnom obede, kde sa debatovalo o regionálnych otázkach. Pôvodne, ako pripomenula agentúra AP, chcel utorkové zasadnutie úplne vynechať a odcestovať späť do vlasti, za čo bol ale kritizovaný. Preto odlet o niekoľko hodín odložil.

Trump: Návšteva Ázie bol fantastický úspech

Agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom informovala, že Trump sa rokovania summitu nezúčastní kvôli organizačným prieťahom, Spojené štáty preto bude zastupovať minister zahraničia Rex Tillerson. Rokovanie v Manile oproti stanovenému harmonogramu nabralo meškanie asi 90 minút.

Z Filipín odletel prezidentský špeciál Air Force One okolo 15:30 miestneho času (08:30 SEČ). Cestou do Washingtonu je plánované medzipristátie na dotankovanie lietadla na Havaji, kde je očakávaný o 18:15 SEČ. Ázijskú cestu Trump formálne ukončí v utorok o 22:45 miestneho času (v stredu v 04:45 SEČ) vo Washingtone.

Na twitteri Trump tiež oznámil, že po návrate do Bieleho domu urobí zásadné vyhlásenie k svojej ceste. Termín, kedy k národu prehovorí, zatiaľ nespresnil. Uviedol ale, že do Washingtonu sa vracia s mnohými novými priateľmi, ktorých teraz v Ázii má. Tesne pred odletom prezident novinárom povedal, že návštevu Ázie považuje za fantastický úspech.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Japonsko #Donald Trump