Počet obetí zemetrasenia na Blízkom východe je 530, Irán ukončil záchranné práce

Počet mŕtvych po nedeľnom zemetrasení, ktoré postihlo pohraničie Iraku a Iránu, vystúpil na 530. Oznámila to iránska agentúra IRNA, podľa ktorej zranenia utrpelo vyše 8 000 ľudí. V pondelok sa hovorilo o 450 mŕtvych a asi 7000 zranených.

14.11.2017 10:39 , aktualizované: 14:44
Zemetrasenie v Iráne Foto:
Záchranár prechádza popri ruinách budovy, ktorú zničilo silné zemetrasenie.
debata

Prevažná väčšina obetí je z iránskej západnej provincie Kermánšáh, v Iraku je podľa dnešných správ najmenej osem mŕtvych.

Irán ukončil záchranné práce po silnom zemetrasení, ktoré v nedeľu zasiahlo oblasť na iránsko-irackej hranici. V Iráne na utorok vyhlásili štátny smútok, oblasť prírodnej katastrofy už navštívil iránsky prezident Hasan Rúhání.

„Záchranné práce v provincii Kermánšáh skončili,“ povedal štátnej televízii riaditeľ iránskej zdravotníckej služby. Práve zo západoiránskej provincie Kermánšáh hlásia väčšinu obetí nešťastia. Šanca, že sa podarí v troskách nájsť ešte niekoho živého, je podľa miestnych úradov extrémne nízka.

Zemetrasenie na iránsko-irackej hranici zachytené kamerou.

Provinciu Kermánšáh navštívil prezident Rúhání s cieľom podporiť miestne obyvateľstvo. „Pre všetkých Iráncov je to veľké nešťastie … chcel by som vyjadriť sústrasť obyvateľom Kermánšáhu a povedať im, že pri nich všetci stojíme,“ uviedol podľa prezidentskej kancelárie Rúhání.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf na twitteri poďakoval všetkým štátom, ktoré ponúkli Iránu pomoc, a povedal, že ju krajina zatiaľ nepotrebuje.

Zemetrasenie so silou 7,3 stupňa malo epicentrum asi 32 kilometrov od irackého mesta Halabdža, blízko hraníc s Iránom. Bolo v hĺbke len 20 kilometrov, čo je podľa seizmológov príčinou rozsahu skazy.

Okrem siedmich mŕtvych v Iraku pripadajú všetky obete na Irán. Podľa iránskeho Červeného polmesiaca stratilo asi 70 000 ľudí strechu nad hlavou. Množstvo ľudí z obáv pred ďalšími otrasmi trávi noci mimo budov, uviedla štátna televízia.

Lacné stavebné materiály

„Noc je chladná … Potrebujeme pomoc. Potrebujeme všetko. Úrady by mali zrýchliť svoju pomoc,“ povedala televízii mladá žena v jednom z najpostihnu­tejších iránskych miest Sarpol Zaháb. V 80. rokoch počas vojny medzi Irakom a Iránom značnú časť tohto mesta zničili.

Neskôr štát v Sarpol Zahábe postavil domy pre chudobných, mnohí však kritizovali, že na výstavbu sa používajú lacné a menej odolné materiály.

Irán sa nachádza nad niekoľkými líniami seizmických zlomov, zemetrasenia sú tam preto časté. Posledné otrasy s väčším počtom obetí postihli Irán v auguste 2012, na severozápade krajiny pri nich vtedy zomrelo okolo 310 ľudí.

Najhoršie zemetrasenie v tomto tisícročí postihlo Irán v roku 2003, keď na juhu zahynulo najmenej 26 000 ľudí a historické mesto Bám zrovnalo so zemou.

Najviac obetí v novodobých dejinách Iráne si vyžiadalo zemetrasenie z júna 1990, keď otrasy so silou 7,3 stupňa postihli severozápad krajiny; vtedy zomrelo na 40 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Irán #záchranné zložky