Vojak, ktorý ušiel z KĽDR do Južnej Kórey je vo vážnom stave, vybrali mu 5 nábojov

Severokórejskému vojakovi, ktorý v pondelok ušiel cez demilitarizovanú zónu medzi Severnou a Južnou Kóreou, vybrali z tela päť guliek.

14.11.2017 11:23
KĽDR dezercia vojak Južná Kórea Foto: ,
Juhokórejský vojak sa rozpráva s lekárom v nemocnici, kde je hospitalizovaný vojak z KĽDR, ktorého postrelili pri dezercii.
debata (4)

Informáciu priniesol spravodajský server BBC, ktorý napísal, že severokórejskí vojaci po svojom kolegovi vystrelili štyridsaťkrát. Zbeha s poraneným ramenom a lakťom našli na južnej strane hraničnej dediny Pchanmundžom, 50 metrov od vojenskej demarkačnej línie.

V utorok ponúkla o prípade viac informácií juhokórejská armáda: „Do dnešného rána sa k nám dostali informácie, že vojak nemá vedomie a nebol schopný sám dýchať – napriek tomu sa jeho život môže podariť zachrániť,“ povedal príslušník juhokórejského vojska Suh Uk pre zákonodarcov.

Lekári vybrali z jeho tela päť nábojov, ale majú podozrenie, že tam sú dva ďalšie, uviedol.

Vojaka údajne v pondelok videli, ako ide vo vozidle smerom k demilitarizovanej zóne, potom prišiel o koleso, a tak vystúpil a pokračoval pešo. Vtedy po ňom začali strieľať kolegovia zo Severnej Kórey.

Zbeh sa ukryl za budovu na strane Južnej Kórey, ktorej vojaci ho neskôr našli pod hromadou listov.

Podľa juhokórejského ministra obrany Song Yung-mua sa po prvýkrát stalo, že severokórejskí vojaci strieľali na južnú stranu demilitarizova­nej zóny.

Niektorí poslanci rozoberali, či to znamená, že Severná Kórea porušila podmienky dohody o prímerí medzi oboma stranami, informovala tlačová agentúra Yonhap.

Podľa Soulu od konca kórejskej vojny v roku 1953 ušlo na juh viac ako 30 000 Severo­kórejčanov, ročne je to okolo 1 000.

Väčšina ich utečie cez Čínu, ktorá má najdlhšiu hranicu so Severnou Kóreou. Cez tú sa prechádza jednoduchšie, ako cez prísne stráženú demilitarizovanú zónu. Čína ich však považuje za nelegálnych migrantov, nie utečencov, a často ich násilne repatriuje.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #utečenci