Kurdi sa od Iraku neodtrhnú, budú rešpektovať príkaz Bagdadu

Vláda irackého Kurdistanu dnes oznámila, že bude rešpektovať verdikt bagdadského súdu, ktorý zakázal odtrhnutie kurdskej autonómie od zvyšku Iraku.

14.11.2017 12:08
Kurdi Foto: ,
Kurdi v Irbíle počas referenda o samostatnosti.
debata (1)

Spor medzi centrálnou vládou a autonómiou sa tak podľa Kurdov bude musieť riešiť prostredníctvom dialógu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Domnievame sa, že toto rozhodnutie musí položiť základy pre národný dialóg medzi Irbílom a Bagdadom, ktorého cieľom bude vyriešiť všetky nezhody,“ uviedla vo vyhlásení Kurdistanská regionálna vláda (KRG).

Iracký najvyšší súd 6. novembra vydal rozhodnutie, podľa ktorého sa žiadna iracká oblasť ani provincia nemôžu od Iraku odtrhnúť. Súdny výnos súvisí so septembrovým referendom, v ktorom sa Kurdi vyslovili za nezávislosť svojich regiónov. Bagdad už vtedy referendum označil na protiústavné a požadoval zrušenie jeho výsledkov. Vyvolalo to krízu, k riešeniu ktorej Bagdad povolal aj armádu.

Referendum Kurdom nakoniec prinieslo stratu územia, ktoré pešmergovia (kurdské sily) dobyli v boji s radikálmi z tzv. Islamského štátu mimo kurdskej autonómnej provincie, a to vrátane ropnej provincie Kirkúk. Znamená to pre nich stratu ropných polí, zníženie príjmov z ropy a tiež oslabenie ich vládnych inštitúcií aj kontroly nad hranicou. Na druhej strane iracká vláda oznámila, že začne platiť žold pešmergom aj mzdy zamestnancom kurdskej správy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bagdad #Kurdistan #pešmergovia