Za týždeň spáchalo samovraždu osem francúzskych policajtov. Údajne pre terorizmus

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb sľúbil v reakcii na stúpajúci počet samovrážd prijatie zatiaľ nešpecifikovaných urgentných opatrení.

14.11.2017 17:17
Philippe, francuzsko, policajt Foto: ,
Francúzsky premiér Edouard Philippe (druhý zľava) v rozhovore s policajtami v Paríži.
debata (25)

Osem francúzskych policajtov spáchalo za posledný týždeň samovraždu. Od začiatku roka tak stúpol počet príslušníkov francúzskej polície a miestnej polície, ktorí si sami vzali život, na šesť desiatok.

Panujú obavy, že týmto spôsobom si vyberá svoju daň stres z prepracovania a z hrozby terorizmu, napísal spravodajský server The Times.

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb sľúbil v reakcii na stúpajúci počet samovrážd prijatie zatiaľ nešpecifikovaných urgentných opatrení. Tento rok by mohol počet samovrážd francúzskych policajtov prekonať doterajší pochmúrny rekord z roku 2014, kedy si vzalo život 85 policajtov a žandárov.

Policajní velitelia si myslia, že hlavnou príčinou samovrážd sú zrejme rodinné a osobné problémy, ale významným faktorom je aj nadmerný pracovný tlak a zlé pracovné podmienky. Policajti, ktorí sú súčasťou ozbrojených síl, boli od roku 2014 opakovane terčom útokov islamských teroristov.

Podľa hlavného odborového zväzu francúzskych policajtov APN bol rok 2017 „katastrofálny“ z hľadiska dosahu na morálku policajných síl. „Neexistuje jediný dôvod pre samovraždy, ale je jasné, že neustále pracovné preťaženie, rastúce profesionálne a psychologické riziká a desocializácia patria medzi faktory,“ uviedli odbory vo vyhlásení.

Francúzski policajti a žandári počas posledného roka usporiadali niekoľko protestov kvôli náročným pracovným podmienkam. Kým žandári, ktorí strážia vidiecke oblasti a menšie mestá, sú všeobecne uznávaní, národní policajti sa sťažujú, že nemajú podporu verejnosti.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #policajti #pracovný stres #Gérard Collomb #samovraždy #prepracovanie