Summit ASEAN: KĽDR podľa Abeho stále zbrojí, Trudeau urazil Duterteho

Japonský premiér presadzuje prísne sankcie, ktoré podľa neho môžu postoj severokórejského režimu zmierniť a priviesť ho na rokovanie.

14.11.2017 17:51 , aktualizované: 20:50
debata (15)

Severná Kórea pokračuje vo vývoji rakiet, aj keď už skoro dva mesiace nevykonala raketový test. Začať s ňou rozhovory teraz by bolo predčasné. Na záver summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) to v Manile povedal japonský premiér Šinzó Abe. Prezident hostiteľských Filipín Rodrigo Duterte vyhlásil, že obavy týkajúce sa severokórejských testov vyjadrili takmer všetci účastníci summitu.

Aktivitu Pchjongjangu Duterte označil za „hranie sa s bombami“. Ľudia by sa podľa neho mali modliť, aby na Kórejskom polostrove nezačal konflikt.

Japonský premiér Šinzó Abe počas summitu... Foto: Reuters, ATHIT PERAWONGMETHA
abe Japonský premiér Šinzó Abe počas summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Manile.

Mesačne dve alebo tri rakety

„Myslím si, že (Severokórejčania) stále pracujú na svojich zbraniach. Nemá zmysel rokovať len kvôli rozhovorom samotným,“ povedal Abe. Presadzuje naopak prísne sankcie, ktoré podľa neho môžu postoj severokórejského režimu zmierniť a priviesť ho na rokovanie.

KĽDR od apríla testovala mesačne dve alebo tri rakety, v septembri bola vypálená raketa, ktorá preletela nad Japonskom. Abe povedal, že bude spolupracovať s krajinami oblasti vrátane Číny a Ruska, aby bola KĽDR dotlačená k zastaveniu vývoja rakiet a vzdala sa jadrových ambícií. Abe tiež vyhlásil, že si želá prehĺbiť kultúrnu i ekonomickú spoluprácu s Čínou.

Peking a nárok na Juhočínske more

Duterte povedal, že Čína „láskavo“ súhlasila so začatím rokovaní o pravidlách prevádzky v Juhočínskom mori a sľúbila, že sa podriadi čomukoľvek, na čom sa krajiny dohodnú. Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu.

Nároky na určité oblasti si robia tiež Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam. Americký prezident Donald Trump, ktorý sa summitu ASEAN tiež zúčastnil, sa ponúkol ako prostredník riešenia tohto sporu. Spojené štáty do sporov o Juhočínske more doteraz nevstupovali, ale presadzujú zachovanie slobody plavby a preletov v oblasti.

Duterte: Za svoje činy sa zodpovedám jedine Filipínčanom

Podľa Duterteho Čína súhlasila s tým, že prístup do leteckého priestoru nad Juhočínskym morom aj do tamojších vôd musí zostať voľný.

Na záverečnej tlačovej konferencii summitu sa novinári Duterteho tiež opýtali, či na program jeho stretnutí so západnými politikmi bola aj otázka ľudských práv. Duterte je obviňovaný, že začal po svojom minuloročnom nástupe do funkcie krvavú kampaň proti obchodovaniu s drogami.

Pri policajných protidrogových operáciách zomrelo viac ako 4 000 ľudí. Novinárom povedal, že sa zo svojich činov zodpovedá jedine Filipínčanom. „Zvolili ma občania Filipín a ja sa zodpovedám za svoje činy len im,“ povedal.

Trudeau urazil Duterteho

Kanadský premiér Justin Trudeau ako jediný zo štátnikov, ktorí sa zúčastňujú na summite otvorene vytkol Rodrigovi Dutertemu, porušovanie ľudských práv a nezákonné zabíjanie sprevádzajúce jeho vojnu proti narkomafii. Duterte to vzápätí pred novinármi označil za osobný útok a povedal, že je na kanadského premiéra nahnevaný.

„Zmieňoval som aj ľudské práva, právny štát a špeciálne aj nezákonné zabíjanie ako problém, ktorý Kanadu znepokojuje. Naliehal som, aby sa riadil princípmi právneho štátu, a ako vždy, ponúkol som priateľskú podporu a pomoc zo strany Kanady v snahe pohnúť sa vpred,“ vyhlásil na tlačovke po rokovaní s Dutertem Trudeau.

Duterte prišiel medzi novinárov nazlostený a vyhlásil, že sa s Trudeauom odmietol o téme boja proti drogovým gangom na Filipínach baviť. „Povedal som mu, že mu k tomu nič nepoviem. Bol to z jeho strany osobný a oficiálny útok. Hnevá ma, keď ste cudzinec, ktorý nevie presne, čo sa v tejto krajine deje, a ani sa nespýtate,“ vyhlásil Duterte.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea #Šinzo Abe #ASEAN #raketový program