Čína pošle do KĽDR vyslanca. Budú hovoriť o jadrovom programe?

Špeciálny vyslanec čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga začne v piatok návštevu Severnej Kórey. Či bude čínsky diplomat rokovať o severokórejskom jadrovom programe, nie je jasné. Oficiálnym cieľom cesty je informovať Pchjongjang o októbrovom zjazde Komunistickej strany Číny.

15.11.2017 09:44
Kim Čong-un, sevrná kórea, kim, kldr Foto: ,
Sverokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (3)

Peking sa dlhodobo usiluje o diplomatické riešenie krízy vyvolanej raketovým a jadrovým programom KĽDR. V posledných mesiacoch však rozhovory medzi oboma krajinami na najvyššej úrovni zoslabli. Čínsky špeciálny vyslanec pre Severnú Kóreu naposledy navštívil krajinu vo februári minulého roka.

Šéf oddelenia zahraničných vzťahov Komunistickej strany Číny Sung Tchao bude na nadchádzajúcej návšteve „informovať KĽDR o 19. zjazde Komunistickej strany Číny“, uviedla v krátkej správe agentúra Nová Čína.

Odvolávala sa pritom na októbrový zjazd komunistickej strany, na ktorom čínsky prezident Si Ťin-pching upevnil svoju pozíciu na čele krajiny. Severokórejská agentúra KCNA návštevu čínskeho diplomata potvrdila, ale uviedla len, že k nej dôjde „čoskoro“.

Nie je jasné, ako dlho sa Sung Tchao v KĽDR zdrží, ani kde sa odohrá jeho schôdzka so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. S rovnakým účelom, teda informovať o zjazde čínskych komunistov, už zavítal do Vietnamu a Laosu, krajín, kde tiež vládne komunistická strana.

Cesta prichádza len týždeň po návšteve amerického prezidenta Donalda Trumpa v Pekingu, počas ktorej šéf Bieleho domu zdôrazňoval potrebu väčšieho nátlaku na KĽDR, obzvlášť zo strany Číny, s ktorou Pchjongjang uzatvára 90 percent svojich obchodov.

Nové sankcie zatiaľ neohlásili

„Čína môže tento problém urovnať ľahko a rýchlo,“ povedal pred čínskou hlavou štátu Trump. Následne bez ďalšieho spresnenia napísal na twitteri, že Si Ťin-pching „pritvrdí sankcie“ voči Pchjongjangu.

Peking však žiadne nové opatrenia neohlásil, zatiaľ čo už uplatňuje sankcie prijaté Bezpečnostnou radou OSN a výrazne obmedzil nákup severokórejského uhlia a rúd, napísala.

Oddelenie zahraničných vzťahov Komunistickej strany Číny spravuje vzťahy so zahraničnými politickými stranami a Čína ho tradične využíva ako spojku svojej diplomacie so Severnou Kóreou.

Peking v auguste vymenoval novým špeciálnym vyslancom pre Severnú Kóreu Kchung Suan-joua, ten však podľa všetkého od nástupu do funkcie krajinu nenavštívil. Zároveň sa od nástupu Kim Čong-una v roku 2011 so severokórejským vodcom nestretol prezident Si Ťin-pching.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Severná Kórea #Kim Čong-un #Si Ťin-pching #Donald Trump #medzinárodné vzťahy