Ruská duma prijala novelu o médiách ako zahraničných agentoch

V Rusku už niekoľko rokov platí zákon o zahraničných agentoch, na médiá sa ale doteraz nevzťahoval.

15.11.2017 10:24
debata (60)

Ruská Štátna duma jednomyseľne prijala novelu zákona, ktorá umožní vládnym úradom označiť ako zahraničných agentov cudzie médiá pôsobiace v Rusku. Uviedla to dnes agentúra TASS. Návrh ešte musí posúdiť horná parlamentná komora, teda Rada federácie, potom bude predložený na podpis prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Krok parlamentu je odvetou za podobné americké nariadenie, podľa ktorého sa v USA musela ako zahraničný agent zaregistrovať ruská spravodajská televízia RT.

V Rusku už niekoľko rokov platí zákon o zahraničných agentoch, na médiá sa ale doteraz nevzťahoval, týka sa ale napríklad neziskových organizácií financovaných z cudziny. Postup USA voči RT Moskva kritizovala. Putin na adresu Washingtonu uviedol, že je to útok na slobodu prejavu a prisľúbil recipročnú odvetu.

Poslanci dumy preto v rámci druhého čítania návrhu zákona, ktorý sa pôvodne týkal možnosti prípravného zablokovania webových stránok organizácií, ktorých pôsobenie je v Rusku zakázané, pripojili k norme dodatky umožňujúce označovať cudzie médiá ako zahraničov agentov. Pri terajšom hlasovaní za návrh rozšírený o spomínané dodatky hlasovalo 409 prítomných poslancov z 450-člennej dumy, proti nebol nikto a takisto sa nikto voľby nezdržal.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #médiá #agenti