Katalánski právnici sa sťažujú na súde na rozpustenie parlamentu

V jednej zo sťažností sa uvádza, že španielsky premiér Mariano Rajoy rozpustením katalánskeho parlamentu porušil základné právo na účasť občanov na verejnom živote.

15.11.2017 11:33
debata

Dve združenia katalánskych právnikov podali na španielsky najvyšší súd sťažnosť pre obmedzenie autonómie Katalánska. Informoval o tom denník La Vanguardia. Katalánski právnici zo združenia collectio Praga a z asociácie Drets a niekoľko katalánskych poslancov tvrdí, že rozpustenie regionálneho parlamentu tejto autonómnej oblasti Madridom odporuje ústave a porušuje základné práva.

V jednej zo sťažností sa uvádza, že španielsky premiér Mariano Rajoy rozpustením katalánskeho parlamentu porušil základné právo na účasť občanov na verejnom živote prostredníctvom ich parlamentných zástupcov. To zaručuje článok 23.1. španielskej ústavy. Rajoy vyhlásil rozpustenie katalánskeho parlamentu, odvolanie tamojšej vlády a vypísanie predčasných regionálnych volieb 28. októbra po tom, čo k tomu dostal súhlas hornej komory španielskeho parlamentu. Urobil tak na základe ústavného článku 155 potom, ako katalánsky parlament schválil rezolúciu o nezávislosti Katalánska. Článok 155 umožňuje obmedzenie autonómie v prípade, že je porušovaná ústava.

V ďalšej sťažnosti si viac ako tri desiatky zrušených katalánskych poslancov sťažuje, že bol porušený aj článok 23.2. španielskej ústavy, podľa ktorého majú poslanci právo na nerušený výkon verejnej funkcie.

Združenie, ktorého členmi je 50 katalánskych právnikov a profesorov práva, si svoj názov zvolilo podľa českého mesta Praha. V ustanovujúcej deklarácii to vysvetľuje okrem iného tým, že Praha je hlavným mestom Českej republiky, ktorá vznikla mierovým a dohodnutým rozdelením Československa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #Katalánsko