Maďarsko predvolalo vyslanca USA kvôli financovania miestnych médií

Maďarské ministerstvo zahraničia si predvolalo amerického vyslanca v Budapešti Davida Kostelancika v súvislosti s plánom USA podporovať médiá na maďarskom vidieku. V pondelok Spojené štáty uviedli, že na tento účel budúci rok uvoľnia 700 000 dolárov (822 150 eur), napísala agentúra Reuters. Budapešť plán považuje za "politickú intervenciu".

15.11.2017 13:33
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (43)

Finančná podpora USA má maďarským vidieckym médiám pomôcť s vybavenosťou a výcvikom novinárov v záujme obrany nezávislých médií, ktoré podľa USA čelia rastúcemu tlaku a zastrašovaniu.

„Ministerstvo zahraničia a obchodu si predvolalo chargé d'affaires Spojených štátov so žiadosťou o vysvetlenie a oznámilo mu, že toto považujeme za politickú intervenciu amerického ministerstva zahraničia pred voľbami,“ vysvetlil predvolanie druhého najvyššieho predstaviteľa americkej ambasády v Budapešti hovorca rezortu Tamás Menczer.

Spomínané parlamentné voľby sa v Maďarsku uskutočnia budúci rok v apríli alebo máji. Podľa Reuters ale asistenčný program amerických úradov môžu maďarská médiá začať využívať až po máji 2018.

Favoritom na volebné víťazstvo je strana Fidesz súčasného premiéra Viktora Orbána, ktorý počas svojej vlády zvýšil kontrolu nad médiami prostredníctvom legislatívnych úprav a regulačných opatrení, podľa Reuters mu pomohlo tiež prevzatie niektorých titulov partnerov z podnikateľskej sféry. Pluralizmus médií v Maďarsku podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) slabne, napísala agentúra Reuters. Okrem technickej a finančnej podpory by mal maďarským vidieckym médiám program USA zabezpečiť väčšie publikum ako na lokálnej i medzinárodnej úrovni.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #Viktor Orbán #Fidesz #médiá